Skoči do osrednje vsebine

Skupni projekt treh predsedujočih držav Portugalske, Nemčije in Slovenije za podnebje je končan

  • Ministrstvo za okolje in prostor
S konferenco se je končal projekt Tri predsedujoče države za podnebje (Three4Climate). Izvedle so se podnebne aktivnosti v izbranih mestih in šolah v Nemčiji, na Portugalskem in v Sloveniji v podporo predsedovanju teh treh držav z geslom »Razmišljaj evropsko – deluj lokalno« (Think European – Act Local).

Projekt se je začel na pobudo nemškega ministrstva za okolje in je trajal od 1. julija 2020. Glavni cilj projekta je platforma za vertikalno in horizontalno sodelovanje lokalnih, nacionalnih in EU-odločevalcev pri aktivnostih za ohranjanje podnebja in doseganje ciljev brezogljične družbe.

V okviru projekta so potekali številni dogodki, namenjeni razumevanju izzivov in možnih rešitev s področja prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, med drugimi:

  • virtualni dialog dijakov z nemško zvezno ministrico za okolje Svenjo Schulze o ohranjanju biotske raznovrstnosti, podnebnih spremembah in trajnostni mobilnosti;
  • dialog z evropskimi poslanci in predstavnikom Odbora regij;
  • virtualno srečanje na ravni državnih sekretarjev;
  • izmenjava izkušenj in dobrih praks s področja blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe.

V imenu Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije je na zaključni konferenci udeležence nagovorila mag. Katja Vrtovec, ki je poudarila vodilno vlogo mest pri doseganju podnebnih ciljev ter pomen aktivne vloge mladih pri preoblikovanju družbe v podnebju in naravi prijazno ter pri iskanju inovativnih rešitev za spoprijemanje z izzivi podnebne krize.

Slovenija kot predsedujoča Svetu EU bo glavne dosežke projekta predstavila tudi v petek, 26. novembra, na neformalnem srečanju ministrov, pristojnih za urbane zadeve. Pomen projekta bo v nagovoru poudarila tudi nemška zvezna ministrica za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost Svenja Schulze.