Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Danes, tako kot vsako leto 25. novembra, obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Nasilje nad ženskami posega na različna področja življenja in pušča globoke posledice, zato je na problematiko treba glasno opozarjati in se ves čas truditi za izboljšanje stanja.

Na področju boja proti spolnemu nasilju je bil  v Sloveniji letos storjen velik korak naprej, h kateremu so s svojimi napori največ prispevale nevladne organizacije, Vlada oziroma Ministrstvo za pravosodje pa je v zakonodajnem postopku sodelovalo pri izboljšavah sprejetih odločitev z amandmaji.

S spremembami in dopolnitvami Kazenskega zakonika, uzakonjenimi letos spomladi, je bil namreč sprejet model afirmativnega soglasja oziroma model »ja pomeni ja« v zvezi s kaznivimi dejanji proti spolni nedotakljivosti. To pomeni, da se vsaka oseba sama odloči, ali je pripravljena na in si želi spolni odnos. Če ni privolila aktivno in svobodno (z besedami ali dejanji), je tak spolni odnos posilstvo. Slovenija je tako postala 13. evropska država z uzakonjenim modelom soglasja, kar je velika zmaga na področju boja proti nasilju nad ženskami. 

S takimi spremembami jasno sporočamo edino pravilno dejstvo oziroma stališče, da je telo vsake ženske, tudi z vidika spolnosti, popolnoma nedotakljivo brez njenega predhodno vidno izraženega svobodnega soglasja oziroma privolitve. Na Ministrstvu za pravosodje se zavzemamo za zakonodajo in prakso, ki ženskam omogoča čim večjo zaščito pred spolnim in drugim nasiljem. Pomembno je, da ustvarjamo okolje, v katerem bomo lahko preprečili nasilje nad ženskami tako preko zakonodajnih ukrepov, kot tudi preko obveščanja javnosti ter usposabljanja vseh deležnikov za prepoznavanje nasilja.