Skoči do osrednje vsebine

Drago Štoka (Rojaki za samostojno Slovenije)

Drago Štoka se je rodil leta 1937 na Kontovelu pri Trstu. Klasično gimnazijo je obiskoval v Trstu, potem je odšel na študij slavistike v Ljubljano. Stanoval je pri primorskih znancih in upal, da bo dobil sobo v študentskem naselju in štipendijo. Nepričakovano pa se je moral izseliti tudi iz zasebne sobe, saj zaradi svojih verskih in demokratičnih nazorov ni bil »na pravi strani«. Vrnil se je v Trst, študiral na pravni fakulteti in postal odvetnik.
Portret Draga Štoka

Drago Štoka | Avtor: noviglas.eu

Drago Štoka je močno zaznamoval tudi proces demokratizacije Slovenije. V svojih delih, govorih, razpravah se je spraševal o tem, ali v Slovencih še živi narodna zavest. Zavedal se je, da je bila v času po vojni narodna zavest v Sloveniji zaradi socialistične ureditve zamolčana, celo nekaj zaničevanega. Trdil pa je, da imeti rad narod, kateremu pripadaš po zgodovini in krvi, pomeni imeti rad svoje korenine. Zato je podpiral in pomagal je Slovencem, ki so jih preganjale socialistične oblasti v Sloveniji. Že kot otrok je v njem vzplamtela želja, da bi Slovenci imeli svojo državo, tâko, kot so jo v sebi čutili karantanski knezi. V to idejo je verjel in jo gradil.

Ko se je v Sloveniji začel aktiven proces oblikovanja samostojne države, je podpiral pomladno opcijo, ki je gradila državo Slovenijo. Udeleževal se je političnih shodov in posvetov ter s svojimi nastopi zagovarjal človekove pravice in demokratične vrednote.

Več o Dragu Štoki in njegovem prispevku si lahko preberete na spletni strani Slovenci.si.