Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. novembra 2021.

Potresi

Ob 23.36 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Kobarida, 78 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Kobarida, Tolmina in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.48 je pri vzponu na planino Korošica, občina Tržič, planinko obšla slabost. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so jo pospremili do izhodišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.18 si je na poti z Lavričeve koče na Gradišču nad Petrušnjo vasjo v občini Ivančna Gorica oseba poškodovala nogo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stična so poškodovanko na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.18 sta na Cesti Marežganskega upora v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.41 sta na cesti Mengeš–Trzin v Trzinu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trzin in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 11.22 je med Lipico in Škibini v občini Sežana osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Poškodovano voznico je vrglo iz vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Izola. Delavci Cestnega podjetja Koper (CPK) iz Sežane so poskrbeli za čiščenje cestišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.58 so na Zgornjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, v dimniku stanovanjskega objekta zagorele saje. Gasilci PGD Zgornji Brnik in Cerklje so dimniški požar pogasili, okolico preverili s termovizijsko kamero in prepovedali uporabo dimnika do dimnikarskega pregleda.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.06 so v Zgornji Dragi, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivančna Gorica so pogasili goreče saje in s termovizijsko kamero preventivno pregledali dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 11.56 se je v Antoličičevi ulici v Mariboru v stanovanju širil vonj po zažganem. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. Ugotovili so, da se je vonj širil zaradi zažganega ročaja posode na štedilniku. Posodo so odstavili in opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov ter pregled s termovizijsko kamero. Posebnosti niso zaznali. 

Ob 16.23 je v Cankarjevi ulici v Mariboru v prostorih podjetja Zavarovalnice Sava v elektro omarici zagorel električni vodnik. Sprožil se je požarni alarm. Gasilci GB Maribor so izmerili prisotnost nevarnih plinov ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.10 je v Očeslavcih, občina Gornja Radgona prišlo do požara nenaseljenega stanovanjskega objekta, katerega se drži tudi gospodarski objekt velikosti 20 krat 8 metrov. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, Stavešinci, Negova, Spodnji Ivanjci in Zbigovci, ki so požar, ki je uničil objekt, pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.40 so v Šentilju pod Turjakom v občini Mislinja zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil tudi na ostrešje okoli dimniške tuljave. Posredovali so gasilci PGD Mislinja. Odkrili so okoli 15 kvadratnih metrov strehe, požar pogasili ter dimnik in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.46 je v Solkanu, občina Nova Gorica, pred vhodom v gostinski objekt zagorela palma. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 17.26 je na Titovem trgu v Postojni pred hotelom Kras gorelo korito z rožami. Gasilci PGD Postojna so požar pogasili. Škode ni bilo.

Ob 20.06 je v industrijski coni v Kozini, občina Hrpelje-Kozina, zagorel kup lesa in odpadkov. Gasilci PGD Materija so pogasili požar na površini okoli deset kvadratnih metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.59 je v naselju Brdce v občini Hrastnik zagorelo na deponiji odpadkov. Gasilci PGD Hrastnik, Marno in Dol pri Hrastniku so pogasili površinski požar, nato pa z delovnim strojem prekopali požarišče in ga zalili z vodo. Na požarišču sta ostala delavca Regijskega centra za ravnanje z odpadki v Zasavju, ki bosta ob morebitnem ponovnem vžigu pogasila požar. O požaru so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.39 je v Biljani, občina Brda, v bližini pokopališča zaradi odloženih saj zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.44 je na Mestnem trgu, občina Slovenske Konjice, v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci PGD Slovenske Konjice so v prisotnosti policije vstopili v stanovanje in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Kranj

Ob 9.32 je v Bašlju, občina Preddvor, delavec na gradbenem odru izgubil zavest. Gasilci PGD Preddvor so pomagali reševalcem NMP Kranj pri oskrbi osebe.

Izpostava Maribor

Ob 20.30 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč policistom pri odpiranju vrat v stanovanjski objekt, kjer se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/