Skoči do osrednje vsebine

Srečanje generalnih direktorjev za zdravstvo, zobozdravstvo in zdravstveno nego

Slovensko predsedstvo Svetu EU je na Brdu pri Kranju organiziralo virtualno srečanje generalnih direktorjev za zdravstvo, zobozdravstvo in zdravstveno nego držav članic Evropske unije (EU).

Generalni direktorji so se na skupnem sestanku osredotočili na izmenjavo izkušenj, povezanih s COVID-19 pri izvajanju zdravstvenih storitev, ter na razpravo o kakovosti zdravstvenih storitev s poudarkom na kakovosti skozi oči pacienta v evropski zdravstveni uniji.

Cilj srečanja je bila izmenjava dobrih praks in opredelitev strateških priložnosti za sodelovanje na ravni EU, ki lahko vodijo v izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe za večje zadovoljstvo pacientov in dobre zdravstvene izide.

Generalni direktorji za zdravstvo in zdravstveno nego ter generalni direktorji za zobozdravstvo so v ločenih skupinah razpravljali o pomenu standardov in smernic o kakovosti in varnosti na ravni EU pri lajšanju dostopa do varnega in visokokakovostnega (čezmejnega) zdravstvenega varstva in storitev zobozdravstvene oskrbe. Delili so izkušnje svojih držav pri uveljavljanju smernic v zvezi z rakom in njihove poglede na nadaljnje sodelovanje in ukrepanje znotraj EU.

Razpravljali so tudi o uporabnosti kazalnikov za merjenje bolnikovih izkušenj v čezmejnem zdravstvenem varstvu in storitvah zobozdravstvene oskrbe.

Na srečanju so kot aktivni udeleženci sodelovali predstavniki Onkološkega inštituta Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstavnik Sveta vodij zobozdravstva v Evropi, direktor direktorata Evropske komisije za zdravstveni sistem, medicinske izdelke in inovacije ter vodja enote za zdravje pri skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije.

Uvodoma je udeležence srečanja pozdravil tudi državni sekretar Franc Vindišar, ki je poudaril: »Covid-19 nas je prisilil, da ponovno premislimo in preoblikujemo nekatere svoje prednostne naloge. Vendar zagotavljanje varnih in visokokakovostnih zdravstvenih storitev ostaja pomembna značilnost zdravstvenih sistemov po vsej EU in dobro počutje naših pacientov ostaja na vrhu vseh prizadevanj, ki jih zdravstveni delavci vlagajo v zagotavljanje zdravstvenega varstva v teh nekonvencionalnih časih.«