Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. novembra 2021

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Od dne 22. 11. 2021 je bila od 20.42 na HC H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi sunkov burje, ki je dosegala hitrost do 130 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 2. stopnje za počitniške prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami.

Od 13.39 je bila na istem odseku uvedena zapora prometa 1. stopnje za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 9.37 do 12.19 je bila na odseku regionalne ceste Razdrto - Podnanos – Manče - Vipava zaradi burje uvedena omejitev prometa 1. stopnje za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 18.46 je bila na odseku regionalne ceste Razdrto - Podnanos – Manče - Vipava zaradi burje ponovno uvedena omejitev prometa 1. stopnje za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 5.41 ni več omejitve prometa na odseku regionalne ceste Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.31 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici.

Ob 16.27 je v bližini naselja Drenik, občina Škofljica, v avtomobilu ležala neodzivna oseba. Kljub hitremu posredovanju gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pijava Gorica in reševalcev je oseba preminula na kraju nesreče.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.05 se je na cesti Lončarjev Dol-Trnovec, občina Sevnica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine, postavili vozilo na kolesa in ga odstranili s cestišča ter nudili pomoč policiji in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica. Reševalci so poškodovano voznico na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.54 sta na regionalni cesti Ajdovščina–Cesta, občina Ajdovščina, trčila osebna avtomobila. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.01 je v bližini naselja Vipolže, občina Brda, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste v obcestni jarek. Gasilci iz Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so vozilo povlekli na cesto in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.50 sta v naselju Družinska vas, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Bela Cerkev so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nudili prvo pomoč poškodovanim in z vpojnimi sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so dve osebi oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavec cestnega podjetja je zavaroval mesto nesreče s prometno signalizacijo in očistil cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.31 so v Dobrnežu, občina Slovenske Konjice, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tepanje in PGD Slovenske Konjice so pogasili požar, očistili peč ter opravili pregled objekta s termovizijsko kamero. Lastnikom so do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Koper

Ob 9.57 so v naselju Cerej, občina Koper, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Hrvatini so izpraznili kurišče, pogasili goreče saje, očistili dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.09 je podjetju ADK v Dolanah, občina Cirkulane, zagorelo na filtru sesalne naprave plazemskega rezalnika .Požar so omejili zaposleni, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Cirkulane in Bukovci. Gasilci so še prezračili zadimljene prostore in jih pregledali s termo kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.13 je na Jakčevi ulici v Slovenj Gradcu, zaradi poškodovane dimniške tuljave prišlo do požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Slovenj Gradec so požar pogasili, prostore pregledali s termo kamero in jih prezračili. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je v Prapetnem, občina Tolmin, v bližini hiše zagorelo suho listje in vejevje. Gasilci PGD Tolmin so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 7.20 je v Tenetišah, občina Kranj, na nogometnem igrišču zagorelo v transportnem kontejnerju, v katerem so bile garderobe. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Kokrica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.28 so v naselju Vrhe, občina Celje, v objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so opravili meritve, ki pa niso pokazale prisotnosti nevarnih plinov ter pregledali objekt. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 so s Parmove ulice v Kamniku sporočili, da so zaznali sum na nevarnost plina v stanovanju. Gasilci PGD Kamnik so z detektorjem plinov preverili prisotnost plinov vendar nevarnosti niso zaznali. Preventivno so zaprli plin ter naročili najemnici pregled naprave.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.12 so občani na površini reke Dravinje v Zrečah opazili madež. Posredovali so gasilci PGD Zreče, ki so na kraju ugotovili, da je onesnaženje nastalo zaradi pranja lesenih sodov za hrambo sadja. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 sta v Ulici bratov Bezlajev v Ljubljani pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije prevzela najdeno 75 mm italijansko topovsko granato iz obdobja 1. svetovne vojne in jo na varnem kraju uničila. Kraj prevzema in uničenja je zavarovala policija.

Ob 16.54 sta v Javorju pri Gabrovki, občina Litija, na obrobju gozda v neposredni bližini kamnoloma, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije, prevzela najdeni ročni bombi angleške in italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne in ju na varnem kraju uničila. Kraj prevzema in uničenja je zavarovala policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.00 so gasilci PGD Velenje v počitniškem naselju Kunta Kinte ob Velenjskem jezeru s tehničnim posegom odprli vrata hiške ter tako omogočili vstop reševalcem NMP Velenje do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 so v večstanovanjski stavbi na Poti na Fužine v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana v kuhinji stanovanja zaprli ventil in preprečili iztekanje vode iz poškodovane vodovodne cevi ter posesali poplavljeno kuhinjo in hodnik.

Ob 17.36 so v ulici Za Povrtmi v Šmartnem pri Litiji gasilci PGD Šmartno pri Litiji ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.43 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Koroški cesti v Mariboru, kjer so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu nenadno obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.25 sta gasilca JZ GRD GE Nova Gorica v naselju Oševljek, občina Renče - Vogrsko, nudila pomoč goriškim reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/