Skoči do osrednje vsebine

"Pomurje je dežela gasilstva"

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je v okviru obiska Vlade RS na terenu včeraj in danes mudil v pomurski regiji. Večji del obiskov je minister namenil silam zaščite in reševanja, predvsem gasilstvu, ki je v teh krajih močno razvito, saj je v regiji kar 238 gasilskih društev.

Minister Tonin je obisk pomurske regije začel včeraj v Gornji Radgoni, kjer je najprej obiskal podjetje Rosenbauer, d. o. o. Podjetje je vodilni svetovni proizvajalec gasilskih vozil in opreme. Letno izdelajo okoli 250 vozil tako za domače kot tudi za tuje naročnike. Pohvalijo se lahko tudi z močno lokalno noto, kar 95 odstotkov komponent za vozila je narejenih v Sloveniji. V nadaljevanju je minister obiskal Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona in tamkajšnjo gasilsko zvezo. Radgonski gasilci rešujejo tudi na vodi, v okviru društva deluje tudi potapljaška enota GA-PO-RA.

Drugi dan obiska je minister Tonin najprej obiskal vojašnico v Murski Soboti, kjer deluje rodovski bataljon 72. brigade Slovenske vojske. V vojašnici zelo dobro sodelujejo z lokalno skupnostjo. Letos v vojašnici poteka tudi prostovoljno služenje vojaškega roka, trenutno je tam na prostovoljnem služenju 17 kandidatk in kandidatov.

V nadaljevanju obiska Regijskega logističnega centra Uprave RS za zaščito in reševanje je poveljnik tukajšnje civilne zaščite Martin Smodiš predstavil načrte za podcenter civilne zaščite za protipoplavno zaščito, ki bo umeščen prav v Mursko Soboto. Podcenter bo sofinanciran z evropskimi sredstvi, ki jih nameravamo počrpati za področje civilne zaščite. Zgrajen bo do leta 2025. Podcenter bo združil sile zaščite in reševanja s tega območja in bo namenjen usposabljanjem za krepitev odpornosti in večjo varnost pred poplavami. Z evropskimi sredstvi bomo zgradili še dva podcentra, in sicer za zaščito pred žledom in požari, center za civilno zaščito, nakup posebnih gasilskih vozil in usposabljanja gasilcev. Minister je načrte predstavil tudi na javni tribuni z gospodastveniki, župani in ostalimi nosilci razvoja v Pomurju.

Minister je danes obiskal še Prostovoljno gasilsko društvo Turnišče in Gasilsko društvo Lendava. Predstavil jim je načrte za izboljšanje položaja gasilstva in prisluhnil izzivom tukajšnjih gasilskih društev.