Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje vodnih in morskih direktorjev

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU so se prek spleta na rednem polletnem neformalnem srečanju sestali vodni in morski direktorji. Na srečanju je sodelovalo skupno približno 115 udeležencev, poleg predstavnikov Evropske komisije, vodnih in morskih direktorjev držav članic EU ter njihovih sodelavcev, tudi predstavniki drugih evropskih držav, Evropske okoljske agencije ter nekaterih drugih organizacij. Udeležence je uvodoma nagovorila državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek.

Srečanje je bilo namenjeno pregledu stanja in aktivnosti ter izmenjavi mnenj glede aktualnih vsebin na področju vodnih politik, s poudarkom na stanju in aktivnosti pri vrednotenju Okvirne direktive o morski strategiji ter Direktive o upravljanju kakovosti kopalnih voda, ter glede delovnega programa za implementacijo Vodne direktive in ostalih povezanih direktiv za naslednje obdobje. V sklepnem delu srečanja je bila podana informacija glede priprave načrtov upravljanja voda, načrtov zmanjševanja poplavne ogroženosti ter načrtov upravljanja z morskim okoljem. Slovenija je kot predsedujoča država, poleg koordinacije dogodka, predstavila tudi možnosti uporabe vesoljskih tehnologij za načrtovanje in upravljanje povodij in morskega okolja.

Naslednje neformalno srečanje vodnih in morskih direktorjev bo v okviru francoskega predsedovanja potekalo junija 2022 v Parizu.