Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za obrambo počastili dan Rudolfa Maistra

Na Ministrstvu za obrambo se že tradicionalno spominjamo dneva Rudolfa Maistra, državnega praznika v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874–1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru.

V obrambnem resorju smo ponosni na vojaškega strateškega voditelja, ki je pomembno vplival na oblikovanje slovenske meje na severu. Rudolf Maister, s pesniškim psevdonimom Vojanov, je bil dejaven tudi na kulturnem področju, saj se je ukvarjal s pisanjem poezije, ljubiteljskim slikarstvom, bibliofilstvom, mentorstvom mladim kulturnim ustvarjalcem in govorništvom.

Včeraj, dan pred državnim praznikom, je minister za obrambo mag. Matej Tonin položil venec h grobnici generala Maistra na pokopališču v Mariboru. K obnovi grobnice je Ministrstvo za obrambo prispevalo 5000 evrov in se tako poklonilo našemu velikemu domoljubu in generalu. Minister Tonin je ob tej priložnosti obiskal tudi Univerzitetno knjižnico Maribor, v kateri je Maistrova knjižnica z njegovo bogato bibliofilsko zbirko slovenskih knjižnih del, izjemno po obsegu, izčrpnosti in selekcijskih merilih. Knjižnica je od leta 2018 kulturni spomenik državnega pomena in tudi del vseslovenskega projekta Maistrova pot, ki je na ogled tako v prostorih knjižnice kot virtualno. 

Danes je v imenu Ministrstva za obrambo državni sekretar Uroš Lampret z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem in direktorjem Uprave za vojaško dediščino Rokom Janezom Šteblajem pred ministrstvom položil venec k spomeniku generala Rudolfa Maistra, ki na tem mestu stoji od leta 2000 in je delo akademskega kiparja Boštjana Putriha.