Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na vladnem obisku Pomurske statistične regije

V okviru obiska Vlade RS v Pomurski regiji se je ministrica dr. Helena Jaklitsch po delovnem posvetu Vlade, ki je potekal v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan, srečala z županom občine Razkrižje in obiskala Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, se srečala s predstavniki Radia Murski val in časopisa Vestnika ter s škofom msgr. Dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za Slovence zunaj RS.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je najprej srečala z županom občine Razkrižje, Stankom Ivanušičem. Župan je predstavil zgodovino občine in aktualne težave, s katerimi se soočajo. Glavna tema pogovora je bila ohranjanje dobrih čezmejnih odnosov, saj so ti izrednega pomena za pozitiven odnos do Slovencev na Hrvaškem. Spregovorila sta tudi o sodelovanju s Slovenci v Štrigovi in okolici. Pozdrav jeseni je odmeven kulturni dogodek, ki se ga udeležijo tudi obiskovalci s Hrvaške in tako krepijo čezmejne vezi. Ministrica dr. Jaklitsch je poudarila pripravljenost Urada, da podpre projekte sodelovanja s slovensko skupnostjo na Hrvaškem, ki bodo prispevali k njeni ohranitvi in nadaljnjemu razvoju.

V nadaljevanju obiska se je ministrica srečala z direktorico Pokrajinske in študijske knjižnic Murska Sobota mag. Klaudijo Šek Škafar. Osrednja tema pogovora je bila skrb knjižnice za Slovence v Porabju. Knjižnica namreč na različne načine skrbi za dostop slovenske, tudi tiskane besede med našimi rojaki v Porabju. Tja vsake 14 dni vozi Bibliobus, ki oskrbuje s knjižničnim gradivom. Beseda je tekla tudi o projektu »Obujamo dediščino - pravljični večeri za odrasle«, kjer s pomočjo pravljic ohranjajo porabsko narečje. Direktorica je izpostavila potrebo po vzpostavitvi koordinacije slovenskih knjižnic, ki delujejo v obmejnih občinah, saj bi taka koordinacija pomagala pri izmenjavi dobrih praks, pa tudi pri iskanju odgovorov na izzive teh knjižnic. Ministrica je izrazila zadovoljstvo in pohvalila izvajanje dejavnosti potujoče knjižnice v Porabju, se zahvalila za njihovo skrb za Slovence v Porabju in izpostavila pomembnost slednje za ohranjanje slovenske identitete.

Dr. Helena Jaklitsch je obiskala tudi Radio Murski Val in časopis Vestnik. Radio Murski val je posebnega pomena, saj že desetletja deluje na področju Prekmurja in sosednjih področij Madžarske, Avstrije in Hrvaške ter pomembno prispevka k povezovanju Slovencev v Porabju z matično domovino. Časopis Vestnik v tiskani in spletni obliki redno poroča in objavlja o dogodkih iz Porabja ter o aktivnostih posameznikov, organizacij in slovenskih ustanov iz Porabja. Ministrica dr. Jaklitsch je pohvalila redno poročanje o aktualnih dogodkih pri Slovencih v Porabju in poudarila pomen ozaveščanja ter seznanjanja o aktivnostih Slovencev v zamejstvu in po svetu v matični domovini. Obenem je tudi izpostavila željo, da bi tudi na nacionalni ravni mediji tako informirali o življenju in dejavnostih Slovencev zunaj Slovenije. Obisk je ministrica zaključila s pogovorom za Murski val. Osrednji poudarki pogovora so bili aktualni izzivi na področju šolstva in gospodarskega razvoja v Porabju. Celoten pogovor bo na voljo v nedeljo, 28.11.2021, ob 7:30 uri v rubriki Panonski odmevi.

Pred zaključno tribuno je ministrica dr. Helena Jaklitsch o verski oskrbi Slovencev v zamejstvu in po svetu spregovorila še s škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom. Gre za nadaljevanje pogovorov, ki sta jih imela že v preteklih mesecih. Duhovna oskrba je namreč ena od pomembnih temeljev ohranjanja slovenske identitete med rojaki po svetu.