Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak s pomurskimi župani o aktualnih temah s področja okolja

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je v okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Pomurski regiji sestal z župani občin Radenci, Turnišče, Apače in Beltinci, s katerimi je govoril o aktualnih temah s področja okolja.
Vladni obisk v Pomurski regiji

Vladni obisk v Pomurski regiji | Avtor: UKOM

Minister mag. Vizjak ter župana občin Radenci in Turnišče, Roman Leljak in Borut Horvat, so na sestanku največ pozornosti namenili vprašanju sofinanciranja nadgradnje čistilnih naprav v Radencih in Turnišču.

Glavna tema sestanka ministra mag. Vizjaka z županom Občine Apače Andrejem Steyerjem je bilo prostorsko načrtovanje. V občini želijo graditi stanovanja, s čimer želijo preprečiti izseljevanje mladih.

Župan Občine Beltinci Marko Virag in njegovi sodelavci so ministru mag. Vizjaku predstavili projekt vzpostavitve logističnega centra in projekt pilotne proizvodnje vodika iz odpadne plastike. Minister mag. Vizjak je izrazil podporo takšnim inovativnim tehnologijam predelave odpadkov in omenil možnost financiranja pilotnega projekta iz Podnebnega sklada.

Poleg tega je minister mag. Vizjak z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, županom Občine Moravske Toplice Alojzem Glavačem in županom Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandrom Jevškom podpisal Sporazum o sofinanciranju izgradnje zadrževalnika Sebeborci na Martjanskem potoku v občini Moravske Toplice. Vrednost projekta je 5,45 milijona evrov.

Minister mag. Vizjak se je v okviru obiska vlade v Pomurski regiji udeležil tudi delovnega posveta vlade v Rakičanu in javne tribune v Lendavi, na kateri so se člani vlade sestali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Minister se je na javni tribuni zavzel za čim boljši izkoristek geotermalne energije v regiji. »Na tem področju želimo doseči, da se voda, ki se črpa, čim bolje termično izkoristi,« je poudaril.