Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj v Pomurju obiskal Finančni urad Murska Sobota in več podjetij

Vlada je danes opravila delovni obisk v Pomurski regiji. Minister za finance mag. Andrej Šircelj je ob tej priložnosti obiskal Finančni urad Murska Sobota in podjetja Paradajz, Cana Water in Ocean Orchids. Državna sekretarka mag. Kristina Šteblaj je obiskala podjetje Babič.

Na finančnem uradu se je minister seznanil z njihovim aktualnim delom. Od januarja do septembra letos so zbrali približno 335 milijonov evrov javnofinančnih prihodkov, kar je več kot v enakem obdobju lani in leta 2019. Na srečanju so se sogovorci osredotočili predvsem na nadgradnjo znanja zaposlenih in možnosti nadaljnjega izobraževanja.

Podjetje Ocean Orchids je vodilni proizvajalec in tržnik orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi. Na tuji trg izvozijo več kot 80 % vseh rastlin. So tudi zelo trajnostno usmerjeni, saj ima njihov način vzgoje v Dobrovniku najmanjši ogljični odtis v Evropi.

Podjetje Cana Water polni visoko kakovostno vodo, ki izvira v Krajinskem parku Goričko. Vode se med seboj razlikujejo po okusu in vsebnosti mineralov. V boljših restavracijah že uvajajo tako imenovane »water card« (karte z vodami), na svetu pa obstajajo celo sommelieri za vodo.

V podjetju Paradajz so znani po integrirani pridelavi paradižnika, ki omogoča njegovo rast tudi v hladnih mesecih. S tem prispevajo k zmanjševanju uvoza in krepitvi samooskrbe Slovenije. Paradižnik pridelujejo v Renkovcih in Mali Polani. Na leto pridelajo okoli 5000 ton paradižnika, podjetje pa je bilo izbrano tudi za pomursko podjetje desetletja v kategoriji srednje velikih podjetij.

V družinskem podjetju Babič izdelujejo izdelke iz žice in žičnih sklopov, v kombinaciji z drugimi vrstami materialov, kot so pločevina in cevi. Čeprav gre za majhno podjetje, je zelo razvojno naravnano in sledi cilju, da bi bilo prisotno na celotnem evropskem trgu.

Vlada je delovni obisk zaključila z javno tribuno, kjer so predstavniki vlade odgovarjali na vprašanja županov, gospodarstvenikov in drugih nosilcev razvoja v regiji.