Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni slovenski zajtrk v Porabju na Madžarskem

Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je ob dnevu slovenske hrane pripravil tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Udeležili so se ga gostje iz Porabja in Železne županije.

Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal na Slovenski vzorčni kmetiji, ki sledi kriterijem zelenega trajnostnega razvoja in pridelavi zdrave domače hrane. Na mizi je bila domača lokalno pridelana hrana.
Generalna konzulka Metka Lajnšček je v uvodnem pozdravu pojasnila namen pobude. Letošnji slovenski zajtrk je že enajsti po vrsti in poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezuje se na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN. Poudarila je aktivno delovanje Slovenije v mednarodnih forumih in pobudah, ki krepijo varstvo okolja ter zeleno in trajnostno upravljanje. Slednje je tudi ena od prednostnih nalog aktualnega slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Ob tej priložnosti so slovenski čebelarji iz sosednjega Prekmurja predstavili položaj in vlogo čebelarstva ter pomen in vlogo čebel pri varovanju okolja. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota pomurski akademik dr. Stanko Kapun, tudi sam čebelar, je predstavil položaj slovenskega čebelarstva in izzive, s katerimi se čebelarji soočajo zaradi podnebnih sprememb.
Dan slovenske hrane so s tradicionalnim slovenskim medenim zajtrkom obeležili tudi na obeh porabskih dvojezičnih osnovnih šolah, na Gornjem Seniku in v Števanovcih.