Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar obsodil beloruski režim in izrazil podporo naporom za vzpostavitev demokratične Belorusije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Logar je preko avdio-video povezave sodeloval na Mednarodni konferenci o Belorusiji, ki sta jo organizirala zvezni kancler Avstrije Alexander Schallenberg in avstrijski minister za zunanje zadeve Michael Linhart.
minister Anže Logar sedi za mizo, govori preko AVK

Minister dr. Anže Logar je nagovoril udeležence na koneferenci o Belorusiji | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Govorci so obsodili nadaljevanje represije režima, kršitve človekovih pravic in nesprejemljivega pritiska oblasti na civilno družbo ter izrabo migrantov s strani beloruskega režima za doseganje političnih ciljev in povzročanja migracijskih pritiskov na EU.

Minister dr. Logar se je zavzel za nadaljevanje prizadevanj, da Belorusija ostane visoko na EU oziroma mednarodni agendi. Ponovno je pozval beloruske oblasti, da prenehajo z nasiljem in preganjanjem, da nemudoma izpustijo vse nezakonito pridržane politične zapornike ter da raziščejo vse kršitve človekovih pravic in zagotovijo, da bodo storilci odgovarjali za kazniva dejanja. Izrazil je solidarnost z državami članicami EU, ki so pod pritiskom migracijskih tokov, in izrazil pripravljenost za pomoč.

Na konferenci so poleg ministra dr. Logarja sodelovali tudi vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, komisar za širitev Varhelyi ter ministri za zunanje zadeve Nemčije, Finske, Poljske, Estonije in Slovaške.