Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarja Dovžan in dr. Raščan s kanadsko delegacijo o poteku slovenskega predsedovanja

Državni sekretar Gašper Dovžan in državni sekretar dr. Stanislav Raščan sta se ločeno preko avdio-video konference pogovarjala s posebnim odposlancem za EU in Evropo ter veleposlanikom Kanade v Nemčiji Stéphanom Dionom, veleposlanico Kanade pri EU Ailish Campbell in nerezidenčno veleposlanico Kanade v Sloveniji Caroline Charette.
državni sekretar Dovžan sedi za mizo, v ozadju pano Eu2021Si in zastave

Državni sekretar Gašper Dovžan preko avdio-video konference s kanadsko delegacijo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Sogovornikom sta prenesla interes za nadaljnje poglabljanje bilateralnega in multilateralnega sodelovanja, tudi v okvirih NATO in strateškega partnerstva med EU in Kanado. Pozdravila sta aktiven kanadski angažma na Zahodnem Balkanu.

Državna sekretarja sta ocenila, da imata Slovenija in Kanada dobro vzpostavljen politični dialog, odnosi pa so odlični in brez odprtih vprašanj. Državi sta partnerici in zaveznici, ki ju povezujejo skupne vrednote in interesi pri vrsti regionalnih in globalnih vprašanj.

Državni sekretar Dovžan je izmenjal stališča o evropskih in drugih aktualnih globalnih temah, pri čemer se je pogovor osredotočal na prioritete in dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Večji del pogovora so namenili evropskim temam, vključno z usklajenim soočanjem s posledicami pandemije in gospodarskim okrevanjem, zeleno transformacijo, migracijami, bojem zoper globalne spremembe ter Konferenci o prihodnosti Evrope. 

Državni sekretar dr. Raščan je s kanadskimi sogovorniki potrdil interes za nadaljnjo krepitev bilateralnega partnerstva na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, varnostnem in drugih področjih. Obravnavali so tudi aktualno dogajanje v zvezi Nato ter razmere na Zahodnem Balkanu in druge aktualne zunanjepolitične teme.