Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na 5. Konferenci Slovensko avstralskega akademskega združenja

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes ponoči ob 2.30 uri po slovenskem času nagovorila zbrane na že 5. konferenci Slovensko avstralskega akademskega združenja (SAAA), ki je letos potekalo pod geslom "Raznolikost in inovativnost: Praznovanje 30. obletnice Slovenije".

Ministrica je v nagovoru poudarila, da samo s skupnim delom in v ljubezni do našega naroda in naše države, Slovencev doma in po svetu, bomo stali inu obstali tudi v prihodnosti. To priložnost pa je izkoristila tudi za zahvalo vsem Slovencem po svetu, ki so pred tridesetimi leti odigrali pomembno vlogo pri mednarodnem priznanju mlade države in njenem mednarodnem uveljavljanju. "Zavedamo se, da bi bila pot do naše samostojnosti in neodvisnosti, pa tudi prepoznavnosti in uveljavitve naše države brez srčnosti in zvestobe izjemnega števila Slovencev širom po svetu veliko težja. Avstralija je tudi po zaslugi Slovencev, ki tam živite, januarja 1992 kot prva prekomorska država priznala Slovenijo kot samostojno državo. Slike manifestacij iz tistega časa še danes prikličejo v oči solze. Solze hvaležnosti in ganjenosti." je povedala ministrica.

Združenje Slovensko avstralskega akademskega združenja povezuje sodobne izseljence, nekaj članov je že tretja generacija Slovencev, ki živijo v tujini, pa tudi tiste, ki morda nimajo slovenskih korenin, jih pa zanima slovenska kultura in sodelovanje s Slovenijo. Namen konference je bila krepitev obstoječih in vzpostavitev novih vezi med Slovenci in kraji, kjer živijo v Sloveniji, Avstraliji ter v okoliških regijah.