Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Nova digitalna orodja za boljšo učinkovitost javne uprave in pravosodja

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič je z današnjim uvodnim nagovorom otvoril drugi dan virtualne III. Konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije. Sodeloval je v okviru predavanj z naslovom "Izzivi novih tehnologij v pravu".
Posnetek zaslona

Minister Mark Boris Andrijanič na III. Konferenci pravnikov iz sveta in Slovenije | Avtor: SDP

1 / 2

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je uvodoma dejal, da lahko kmalu pričakujemo konkretne spremembe zaradi vplivov digitalizacije in novih poslovnih modelov na vseh področjih, vključno s trgom dela. "Zato potrebujemo več ciljnega, strateškega delovanja politike, več stroke, javnega diskurza, odgovornosti, transparentnost in boljše sodelovanje vseh deležnikov," je poudaril Andrijanič.

Minister za digitalno preobrazbo je izpostavil dejstvo, da je letos digitalizacija Slovenije dobila nov zagon, saj je bil spomladi ustanovljen Strateški svet za digitalizacijo, že avgusta pa je zaživela nova vladna služba za digitalno preobrazbo: "Služba za digitalno preobrazbo je nastala prav zaradi enostavnejšega prehoda v novo digitalno dobo, ki jo mora naša država kmalu ujeti, če želi konkurirati preostalemu delu Evrope in sveta."

Kot enega ključnih strateških ukrepov vidi minister v digitalnem opismenjevanju, ki bo digitalno preobrazbo naredilo privlačno in dosegljivo državljanom ter državljankam.

Mark Boris Andrijanič je komentiral pred kratkim objavljeni Indeks digitalnega gospodarstva in družbe. Slednji je dokazal, da ima Slovenija ves potencial, da se prebije med prvih 5 najbolj digitaliziranih držav Evropske unije do konca tega desetletja. "V enem letu smo napredovali za tri mesta in se s 13. mestom prvič v zgodovini povzpeli nad povprečje v EU," je povedal minister in nadaljeval, da gre ta izjemen napredek pripisati tudi temu, da se je velik del naših državljanov zaradi pandemije koronavirusa čez noč povsem digitaliziral.

Minister je izpostavil, da na področju javne uprave in pravosodja potrebujemo več naprednih digitalnih orodij. Ta pa morajo po eni strani izboljšati učinkovitost obeh sistemov, po drugi pa jih morajo približati državljanom.

Andrijanič se je v svojem nagovoru dotaknil izjemnega potenciala umetne inteligence. Slednja nam bo olajšala življenje na mnogih področjih. Napredni sistemi nas bodo razbremenili številnih trivialnih opravil, obenem pa nam bodo pomagali sprejemati boljše strokovne odločitve. "Ob tem pa moramo narediti vse, da nova digitalna orodja, temelječa na umetni inteligenci, ne bodo v nikakršnem smislu ogrožala demokratičnih procesov, človekovega dostojanstva in načela pravne države," je bil jasen minister. 

Velik napredek kot država smo napravili tudi na področju kibernetske varnosti, od katere je v veliki meri odvisno zaupanje državljanov v nove tehnologije. Ustanovljen je bil nacionalni Urad za informacijsko varnost. "Naslednje leto bo zaživela tudi rezervna sestava Slovenske vojske s strokovnjaki za kibernetsko varnost, ki bodo vpoklicani v primeru večjih hekerskih napadov," je napovedal minister Andrijanič.

"Svet tehnologij se danes razvija s svetlobno hitrostjo. Zato je ključno, da zagotovimo pravno okolje, ki bo po eni strani ščitilo državljane, po drugi pa spodbujalo inovacije in napredek," je zaključil minister.

Konferenco slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pripravlja Svetovni slovenski kongres v sodelovanju z Novo Univerzo, Pravnima fakultetam Univerze v Ljubljani in Mariboru ter Odvetniško Zbornico Slovenije.