Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18.11.2021

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 7.00 in 12.33 je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 se je na nedostopnem terenu med Turjakom in Malim Ločnikom, občina Velike Lašče, izgubila oseba. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Turjak. Osebo so našli in rešili z vrvno tehniko.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.56 sta na cesti v Dobrnežu, občina Slovenske Konjice, trčila osebno vozilo in traktor, pri čemer je osebno vozilo zapeljalo v obcestnem jarek, v katerem je bila ukleščena oseba. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Tepanje so zavarovali kraj dogodka, preprečili izlitje motornih tekočin, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo ter pomagal reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP)  Slovenske Konjice. Poškodovanega so odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 5.32 je prišlo do prometne nesreče na avtocesti za izvozom Brnik, občina Šenčur, kjer se je prevrnila prikolica za prevoz vozil, na kateri sta bila naloženi dve vozili. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ki so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in razsvetljevali kraj nesreče.

Ob 15.12 je na Letališki ulici v Lescah, občina Radovljica, zgodila prometna nesreča z udeležbo dve osebnih vozil. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom in očistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 so na cesti Mengeš–Trzin v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in pomagali policiji in reševalcem. Ena osebo so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.25 sta na cesti Soteska–Črmošnjice pri naselju Podturn, občina Dolenjske Toplice, trčili osebni vozili. V nesreči je ena oseba umrla, ena pa je bila huje poškodovana. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v SB Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Dolenjske Toplice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter posuli in očistili cestišče. Do prihoda reševalcev so nudili pomoč ponesrečencem in potem pomagali reševalcem ter policiji. Cesta je bila več ur zaprta za ves promet.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 je v stanovanju na Jakčevi ulici v Ljubljani zaradi tehnične okvare zagorela elektro omarica. Do prihoda gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je ogenj ugasnil. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali okolico in svetovali odpravo napake s strani ustrezno usposobljenega podjetja.

Ob 18.51 je zagorela vrtna lopa ob Viški cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili in pregledali območje s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.57 je v kraju Tropovci, občina Tišina, v mansardi zagorel hladilnik zaradi velike obremenitve električne napeljave. Posredovali so gasilci PGD Tropovci, Tišina in Gradišče, ki so izklopili elektriko in pogasili hladilnik.

Izpostava Postojna

Ob 12.39 se je v ulici 7. Maja v Ilirski Bistrici zaradi tehnične napake na peči centralne kurjave močno kadilo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pregledali in prezračili zadimljeno kurilnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.07 je zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta v Breznem, občina Podvelka. Gasilci PGD Brezno-Podvelka so izpraznili peč, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.03 so v Strunjanu v občini Piran gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper pogasili kup odpadnega materiala, trave in grmičevja na površini okoli 100 kvadratnih metrih.

Ob 19.55 je na Markovcu v Kopru gorela gozdna podrast na površini okoli 15 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.48 je gorela njiva s koruzo ob Ižanski cesti v občini Ig. Požar na površini okoli enega hektarja so pogasili gasilci PGD Ig.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 20.13 so v Jezdarski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili komunalni zabojnik. Ogenj je v celoti uničil zabojnik.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 9.52 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske, Ljubljanske in Severnoprimorske regije posredovala pri naselju Liplje v občini Postojna, kjer je krajan pri spravilu lesa naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Na kraju najdbe sta uničila 3 ročne bombe Otto 235 mm, mase 015 kg, italijanske izdelave, ostanek II. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.54 je v stanovanju v Vrečkovi ulici v Kranju iztekala voda iz ogrevalnega sistema. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.31 so v Zapotoku v občini Ig gasilci PGD Golo odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili vstop reševalcem NMP. V hiši so našli mrtvo osebo.

Ob 18.07 je v ulici Ane Ziherlove v Ljubljani v stanovanju v 2. nadstropju počil plastičen ventil v kotličku za vodo. Zaradi polomljene ročice na ventilu stanovalka ni mogla sama zapreti vode. Gasilci GB Ljubljana so odstranili ročko in s pomočjo klešč zaprli ventil ter tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 12.55 je zaradi počene vodovodne cevi v stanovanju večstanovanjske stavbe na Kardeljevi cesti v Mariboru iztekala voda. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so zaprli ventil, izteklo vodo izčrpali in škodo sanirali.

Ob 14.45 je na regionalni cesti Tepanje–Slovenska Bistrica, pri odcepu proti Prihovi prišlo do razlitja gnojevke po cestišču. Posredovali so gasilci PGD Oplotnica, ki so cesto ob prisotnosti policije očistili.

Ob 15.23 so gasilci PGD Smolnik posredovali na Toledovi ulici v Rušah, kjer so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba. Predali so jo pristojni službi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/