Skoči do osrednje vsebine

28. srečanje nacionalnih etičnih komisij

V četrtek in petek, 18. in 19. novembra, je Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko gostila 28. srečanje nacionalnih etičnih komisij.

Na srečanju so s svojimi predstavitvami in predavanji sodelovali strokovnjaki iz številnih držav. Potekalo je v sklopu spremljevalnih dogodkov Slovenskega predsedovanja Svetu EU, v organizaciji Ministrstva za zdravje ter Evropska komisija. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer je srečanje potekalo prek videokonferenčne povezave.

Udeležence je uvodoma pozdravil minister za zdravje, Janez Poklukar, ki je v svojem govoru izpostavil, da je v razmerah, ko sta zdravstvo in družba na preizkusu solidarnosti konferenca s sporočili, ki jih prinaša, še toliko bolj pomembna. Izrazil je mnenje, da so obravnavane teme aktualne, razprave pa dobrodošle in željene. Obenem je predstavil tudi nekatere izmed smernic Slovenskega predsedovanja na področju zdravstva in kot prioriteto izpostavil boj proti raku. Na tem področju je Slovenija v preteklosti že ustvarila pomembne premike, danes pa želi prispevati k pripravi načrta za izvajanje evropskega načrta za boj proti raku.

Obravnavano in predstavljeno na srečanju je poleg tega zadevalo še bioetične in moralne izzive v farmacevtskih in genetskih raziskavah, digitalizacijo in umetno inteligenco, pomen etike v mednarodnem sodelovanju in raziskovanju, raziskovalno integriteto in institucionalno odgovornost ter prihodnost etičnih komisij.

Poleg ministra sta mednarodnemu avditoriju pozdrav namenila tudi Božidar Voljč, predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko ter Joanna Drake, namestnica generalnega direktorja generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji.

Udeleženci so se strinjali, da je srečanje prepoznano kot zdravstveno-etična obogatitev slovenskega predsedovanja.