Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek v Evropskem parlamentu spregovoril o strateških načrtih skupne kmetijske politike

Minister dr. Jože Podgoršek se je prek video povezave udeležil medparlamentarnega srečanja Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropskega parlamenta (COMAGRI). Zbrane so nagovorili tudi predsednik Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja EP Norbert Lins in evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski. Dogodek bo posvečen pripravi strateških načrtov reforme skupne kmetijske politike v državah članicah.
Minister govori v ekran. Za njih zastava Evropske unije in Slovenije

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: MKGP

1 / 2

V svojem nagovoru je izpostavil, da trenutno vse države članice zaključujejo priprave svojih strateških načrtov skupne kmetijske politike, ki jih morajo Evropski komisiji oddati do konca letošnjega leta. Ob tem je dodal »Časovno in vsebinsko gre za precejšen izziv zaradi vzporednega sprejemanja zakonodajne podlage. Prvič je treba pripraviti celovit skupen programski dokument za oba stebra skupne kmetijske politike (SKP). Uvajamo tudi nov izvedben model, ki temelji na okviru smotrnosti, torej prikazu uspešnosti zastavljenih ciljev.« Izpostavil je, da je reforma skupne kmetijske politike najpomembnejši kmetijski dosje slovenskega predsedstva, zato bo vse napore usmeril v to, da se proces sprejema zakonodajnega paketa nadaljuje in zaključi v najkrajšem možnem času.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi sprejema strateškega načrta v Sloveniji. Povedal je, da zelo dobro sodeluje z Ministrstvom za okolje in prostor ter širšo javnostjo. »Zelo pomembno je tudi sodelovanje s predstavniki naravovarstvenih, kmetijskih ter okoljskih organizacij, saj prav zelena arhitektura predstavlja največji izziv in je nujno treba najti kompromisne rešitve.«

Zbrane je nagovoril tudi evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski. Izpostavil je, da so strateški načrti so končna oblika reforme skupne kmetijske politike. O reformi je povedal »Nova skupna kmetijska politika mora biti bolj pravična, zato smo vključili tako majhne kot tudi srednje velike kmetije. Poleg tega mora biti okoljsko usmerjena. Zato se mora v strateške načrte vključiti ukrepe, ki bodo kmete pripeljali do tega, da se usmerijo v trajnostno kmetijstvo.« Dodal je, da strateški načrti niso samo tehnični dokument. Zato bo Evropska komisija pri pregledu strateških načrtov zelo pozorna na to, da bodo v dokumentu vidne strategije držav članic za doseganje določenih okoljskih ciljev.