Skoči do osrednje vsebine

Minister Dikaučič nagovoril pravnice in pravnike na III. Konferenci Svetovnega slovenskega foruma

Minister Marjan Dikaučič je imel danes pozdravni nagovor ob otvoritvi III. Konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, organizirane pod okriljem Svetovnega slovenskega kongresa. Dogodek, ki poteka preko spleta, bo širšemu krogu slovenskih strokovnjakov iz različnih področij omogočil izmenjavo izkušenj in čim hitrejši pretok znanja.

Uvodoma je minister predstavil nekaj prednostnih nalog na področju pravosodja tekom slovenskega predsedovanja svetu EU, ki je ena izmed osrednjih tem letošnje konference: »Rdeča nit našega predsedovanja je zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. Osnovno izhodišče mora biti, da kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem svetu«.

Minister je posebej poudaril prioriteto digitalne preobrazbe pravosodja, njene prednosti in potenciale, kot tudi izzive, pri katerih je ključno, da napredni sistemi ne nadomestijo človeškega odločanja.

Družbeno-odgovorno delo pravnic in pravnikov in pomembne odločitve, ki jih vsakodnevno sprejemajo, krepijo našo pravno državo in varujejo naše temeljne pravice in svoboščine. »Vi ostajate branik človekovega dostojanstva; tega ne morejo nadomestiti stroji«, je zaključil minister ter se pravnicam in pravnikom iskreno zahvalil za odgovorno in visoko strokovno delo.

Minister Marjan Dikaučič

Minister Marjan Dikaučič