Skoči do osrednje vsebine

Informacija o pripravljenosti italijanskih vojaških zdravstvenikov za pomoč Sloveniji

Dopolnjeno z izjavo ministra Tonina.
V okviru delovnega srečanja med ministrom za obrambo Republike Slovenije mag. Matejem Toninom in ministrom za obrambo Italijanske republike Lorenzom Guerinijem, ki je potekalo 17. novembra v Rimu, je bila med drugim izražena pripravljenost italijanske strani za napotitev skupine do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bi v Sloveniji pomagali pri oskrbi covid-19 bolnikov v slovenskih bolnišnicah.

Minister mag. Matej Tonin je povedal, da je njegov italijanski kolega izrazil solidarnost, saj je slovensko zdravstveno osebje lani pomagalo v Italiji in zatrdil, da prav zaradi te pomoči čuti moralno dolžnost, da zdaj tudi Italija pomaga Sloveniji.

Ministra sta ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju zoper Covid-19. Minister za obrambo mag. Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč. Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu.

Minister Tonin je danes že kontaktiral ministra za zdravje Janeza Poklukarja, kakšne so konkretne potrebe slovenskega zdravstvenega sistema. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije je že posredovale konkretne podatke, na katerih področjih potrebuje Slovenija pomoč. O tehničnih in logističnih podrobnostih se bosta dogovorila načelnika obeh vojsk. V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega tehničnega sporazuma o sodelovanju Slovenije in Italije na obrambnem področju, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Kot je še pojasnil minister Tonin, bodo italijanski vojaški zdravstveniki prišli v Slovenijo v kratkem, takoj, ko bodo zbrali in organizirali ekipe v Italiji.

Minister za govornico. V ozadju je pano ministrstva in zastavi Slovenije ter EU.

Minister Matej Tonin je na novinarski konferenci govoril o pripravljenosti italijanskih vojaških zdravstvenikov za pomoč Sloveniji | Avtor: Monika Sušanj, MORS