Skoči do osrednje vsebine

III. Konferenca slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zbrane nagovorila na uvodni slovesnosti III. Konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, ki ga pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pripravlja Svetovni slovenski kongres v sodelovanju z Novo Univerzo, Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani, Pravno fakulteto Univerze v Mariboru in Odvetniško Zbornico Slovenije.
Ministrica, za njo slovenska in evropska zastava.

MInistrica dr. Helena Jaklitsch | Avtor: USZS

»Da so slovenski pravniki v svetu dobro znani in ugledni dokazuje dejstvo, koliko Slovencev je profesorjev raznih pravnih disciplin na tujih univerzah, razveseljivo pa je, da tudi Slovenija vedno bolj krepi stike z njimi. Tako povezovanje in sodelovanje lajšajo sodobne tehnologije, dostopnost prometnih povezav in večja ozaveščenost ne le politike, temveč tudi družbe kot take, o pomembnosti vzpostavljanja in utrjevanja takega povezovanja matične domovine z rojaki, ki so se uveljavili po svetu.« je povedala ministrica in poudarila, da je lep primer tega tudi današnja konferenca, ki omogoča, da se bogata zakladnica znanja slovenskih strokovnjakov doma in po svetu polni v korist vseh nas.

Dvodnevno srečanje, ki zaradi epidemioloških razmer letos danes in jutri poteka prek spleta, je priložnost za medsebojno spoznavanje in povezovanje slovenskih pravnih strokovnjakov doma in po svetu ter prikaz modernih tujih pravnih rešitev za Slovenijo.

Razmišljali in razpravljali bodo o naslednjih temah:

  • Prihodnost EU in predsedovanje Slovenije EU.
  • Okrogla miza: Pravne možnosti – status Slovencev brez slovenskega državljanstva.
  • Izzivi novih tehnologij v pravu.
  • Pravo in davki: Kako do učinkovitejšega davčnega sistema.