Skoči do osrednje vsebine

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

Na pobudo Slovenije je Svet Evrope leta 2015 razglasil 18. november za Evropski dan za zaščito žrtev pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Tudi na Ministrstvu za pravosodje se zavedamo, kako pomembno in nujno je, da zaščitimo otroke in izboljšamo njihov položaj v pravosodju.

Eden naših ključnih projektov pri tem je Hiša za otroke, katere namen je zaščita otrok žrtev zlorabe s pomočjo strokovnjakov, kot tudi čim manj travmatično zbiranje dokazov ter čim hitrejše kaznovanje storilcev kaznivih dejanj. Letos smo soglasno sprejeli Zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke in kmalu bomo odprli vrata prve Hiše za otroke v Sloveniji.

Vsak otrok potrebuje svoj varen prostor, svoj krog zaupanja. Ta vključuje družinske člane, družinske prijatelje, športne trenerje, mentorje, verske delavce in druge odrasle, ki so v tesnem stiku z otrokom. Če otroka kdorkoli od njegovih najbližjih zaupnikov zlorabi, namesto da bi zanj skrbel, ga izobraževal in ščitil, bo otrok to travmatično izkušnjo nosil s seboj celo življenje.

Več kot 80 % zlorab otrok se zgodi v krogu zaupanja, ki ga prelomi odrasla oseba. S tem krši otrokove pravice in grobo posega v njegovo bit. Položaj otrok se zaradi pandemije Covid-19 poslabšuje, saj milijoni doma zaprtih otrok niso popolnoma varni. Na žalost veliko primerov ostaja neznanih in prezrtih zaradi pomanjkanja prijav.

Države članice Sveta Evrope s(m)o skupaj opravile veliko dela. Poleg ozaveščanja in ustrezne zakonodaje v številnih državah učinkovito preprečujemo zlorabo otrok tudi z usposabljanjem, obveznimi preverjanjem in spremljanjem vseh strokovnjakov, ki so v rednem stiku z otroki. Boj proti spolnemu nasilju nad otroki je in mora biti skupna prednostna naloga v Evropi in širše. Ni dovolj, da zlorabe preprečujemo, do zlorab ne sme priti. Zavržna nadvlada odrasle osebe nad otrokom ni sprejemljiva. Cilj v naši družbi mora postati nič spolno zlorabljenih otrok!