Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. novembra 2021

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.03 je na avtocesti pred počivališčem Lipce, občina Jesenice, osebno vozilo trčilo v zadnji del prikolice tovornega vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so odklopili akumulator, očistili cestišče in zavarovali kraj dogodka. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.39 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Vodice, občina Vodice, v smeri Kranja osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek, se večkrat prevrnilo in obstalo na boku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in akumulator, ki ga je odtrgalo iz vozila. Reševalci NMP Ljubljana so lažje poškodovanega voznika, na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 15.19 je na avtocesti Lukovica–Domžale, pred izvozom Krtina, občina Domžale, kombinirano vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in oskrbeli lažje poškodovanega voznika kombiniranega vozila.

Ob 17.32 je na avtocesti Ljubljana–Kranj ob počivališču povodje, občina Vodice, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GB Ljubljana so kraj dogodka zavarovali in osvetlili za delo policije. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.01 se je na obvoznici v Trzinu voznik z osebnim  vozilom prevrnil na streho. Gasilci CZR Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trzin so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator vozila, cestišče posuli z absorbentom, vozilo postavili na kolesa ter ga umaknili na odstavni pas. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 17.00 sta na Koroški cesti v Kamnici, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, iz enega vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, iz drugega sta potnika izstopila sama in odklopili akumulatorje na vozilih. Ena oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 je na cesti Orehovica–Vrabče, občina Vipava, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na boku pod cesto. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta pregledala in zavarovala kraj dogodka. Reševalci NMP Ajdovščina so preventivno pregledali voznika in sovoznika, ki pa nista bila poškodovana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.59 je na Kidričevi cesti v Velenju zaradi eksplozije zagorelo v prostoru  stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velenje so pogasili požar, prezračili prostore ter pregledali stopnišče in sosednje stanovanje. Vzrok eksplozije preiskujejo pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 so v naselju Laze v občini Logatec gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Laze-Jakovica in Dolnji Logatec. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 2.23 je na Cesti XIV. divizije v Mariboru gorel pomožni objekt v izmeri 200 kvadratnih metrov. Ogenj je objekt uničil, prav tako stvari, ki so jih lastniki v njem hranili. V požaru je tudi zgorelo 180 kvadratnih metrov fasade stanovanjske stavbe, del lesenega opaža in dve okni. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (GB) Maribor in PGD Pobrežje.

Ob 13.01 se je v naselju Trniče v občini Starše smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci PGD Starše, Trniče in Gasilske brigade (GB) Maribor so odstavili hrano s štedilnika, prezračili prostore in z detektorjem nevarnih plinov preventivno preverili ozračje v hiši.

Ob 20.46 je v Murkovi ulici v Mariboru zagorelo dvigalo za invalide, ki se nahaja ob stopnišču v zgradbo stanovanjskega bloka. Stanovalci so delno požar pogasili sami z gasilnim aparatom. Dokončno so ga pogasili gasilci GB Maribor, požarišče pregledali s termovizijsko kamero, izklopili električno napeljavo dvigala ter prezračili stopnišče v stanovanjskem bloku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.56 so v Mančah, občina Vipava, zagorele saje v dimni tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.47 je v Rožanski ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za odpadke. Še pred prihodom gasilcev je požar pričel gasiti krajan, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 1.53 je je na Poti k mlinu Mariboru gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci GB Maribor.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 20.37 je v kraju Vrbje, občina Žalec, v kurilnici objekta obstajal sum na prisotnost ogljikovega monoksida. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Vrbje. Zavarovali so objekt in stanovalce ter opravili meritve prisotnosti nevarnega plina vendar posebnosti niso ugotovili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.20 je na Prešernovi cesti v Velenju zaradi okvare vozila po cestišču izteklo motorno olje. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, posuli razlito motorno olje z vpojnim sredstvom ter počistili cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 21.31 se je v Loki, občina Tržič, iz potoka širil neznan vonj. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj ter PGD Bistrica pri Tržiču. Na gladino potoka so preventivno postavili pivnike.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.35 so delavci na gradbišču kolesarske poti med Ajdovščino in Lokavcem naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče tromblonsko mino mase 0,66 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 6.11 je na Cesti Kozjanskega odreda na Senovem, občina Krško, na tleh stanovanjskega objekta obležal stanovalec. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in s tem omogočili reševalcem NMP Krško dostop do onemogle osebe. Krajan je bil prepeljan v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 18.33 se je v Sv. Lovrencu, občina Prebold, oseba poškodovala pri padcu s strehe tovornega vozila. Gasilci PGD Sv. Lovrenc so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 so v Jadranski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in v kuhinji pobrali poškodovano osebo.

Ob 18.58 so na Trgu Komandanta Staneta v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje in odprli vhodna vrata. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 9.57 so v Frankolovski ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala starejša obolela oseba. Osebo so predali v oskrbo reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.37 sta v naselju Čepovan, občina Nova Gorica, gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila najdena mrtva oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.45 so na Savinjski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri odpiranju vrat stanovanja in pri oskrbi onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/