Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek ob bližajočem dnevu slovenske hrane za več lokalne hrane v javnih zavodih

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil novinarske konference pred bližajočim se dnevom slovenske hrane (19. novembra), ko se po šolah in vrtcih izvaja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih navad. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos enajsti po vrsti, je prerasel prvotne okvire in postal vseslovensko gibanje podpore lokalno pridelani hrani.
Moški v temno sivi obleki sedi z masko na obrazu govori v mikrofon v roki . Pred njim je nizka mizica s hrano, ob njem na desno se vidi stojalo.

Minister Podgoršek na novinarski konferenci od prihajajočem dnevu slovenske hrane | Avtor: MKGP

1 / 3

Letošnjo novinarsko konferenco (ki je zaradi zaostrenih epidemioloških razmer potekala hibridno preko video povezave) je organizirala Zadružna zveza Slovenije, članica projektne skupine za Tradicionalni slovenski zajtrk. Na novinarski konferenci je sodelovalo devet predstavnikov projektne skupine (od skupaj petnajstih), ki so predstavili poudarke letošnjega dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.

Minister Podgoršek je na novinarski konferenci dejal, da je potrebno v naslednjem desetletju ohranjati tradicijo zajtrka z enakimi sestavinami, kot smo ga začeli, saj je projekt že prepoznan izven meja Slovenije. S projektom so bili doseženi številni cilji, a nekateri pomembni izzivi ostajajo. Minister je izpostavil, da je potrebno še bolj zavzeto izbirati hrano lokalnih dobaviteljev, pri čemer se zaveda, da je za spremembo nakupnih in prehranskih navad potrebno vzgojiti novo generacijo, ki bo verjela, da je lokalna hrana vredna zaupanja in jo bo izbrala pred uvoženo.

Na ministrstvu si želijo, da bi bilo več lokalne hrane prisotne tudi v javnih zavodih skozi celo leto in ne le na dan slovenske hrane. Minister Podgoršek je izpostavil dve pomembni novosti s področja zakonodaje javnega naročanja in Zakona o kmetijstvu, ki pomagata dosegati ta cilj: »Prva je novost s področja zakonodaje javnega naročanja: od 1. januarja 2022 javnim zavodom za naročila do vrednosti 214.000 EUR brez DDV ne bo treba upoštevati postopkov javnega naročanja, bo pa pri naročanju potrebno upoštevati delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, ki ju določa Uredba o zelenem javnem naročanju. Za ekološka živila znaša delež 12 %, za živila iz shem kakovosti pa 20 %. Sprememba je tudi v Zakonu o kmetijstvu. Uvaja se nadzor nad realizacijo javnih naročil, ki ga bodo izvajali kmetijski inšpektorji.«

Minister je nadaljeval, da moramo povezati pridelovalce med seboj, da bo sodelovanje z javnimi prehranskimi obrati lažje in učinkovito ter da bodo na voljo zadostne količine za dnevne dobave in ustrezne logistične povezave. »Kot resorni minister sem zadovoljen z rastjo povpraševanja po hrani slovenskega porekla. Smer je prava, verjetno bo treba preteči obdobje generacij, da bo prišlo do drugačnih odločitev pri potrošnikih, in seveda: na drugi strani moramo pridelovalci delati tako, da nam bodo potrošniki tudi čez desetletja še naprej zaupali,« je sklenil minister.  

Vsi govorci na novinarski konferenci so si bili edini, da je hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge pomembna za Slovenijo in našo samooskrbo. Prav tako so skupaj pozvali javne zavode k vzpostavitvi čim več dolgoročnih partnerstev z najbližjimi ponudniki lokalne hrane.

S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločanjem za hrano lokalnega porekla podpiramo naše pridelovalce pri njihovih naporih in izražamo spoštovanje do njihovega dela.

 

Na novinarski konferenci so sodelovali:

  • Jože Podgoršek, minister, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
  • Andrej Vizjak, minister, Ministrstvo za okolje in prostor,
  • Helena Kujundžić Lukaček, v. d. generalne direktorice, Direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo,
  • Marija Recek, vodja Sektorja za varovanje zdravja pri Ministrstvu za zdravje,
  • Irena Simčič, Zavod Republike Slovenije za šolstvo,
  • Roman Žveglič, predsednik, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije,
  • Tatjana Zagorc, direktorica, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij,
  • Anja Mager, predsednica, Zveza slovenske podeželske mladine in
  • Borut Florjančič, predsednik, Zadružna zveza Slovenije (gostitelj dogodka).

 

Pri organizaciji in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujejo: ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, znanost in šport, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Posnetek novinarske konference, 16. november 2021

Sporočilo za javnost Zadružne zveze Slovenije

Dodatne informacije o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk