Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Irgolič na otvoritvi sejma SmAgTech Expo

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je danes udeležil virtualne otvoritve sejma SmAgTech Expo, ki sicer poteka v Banja Luki (BiH). Gre za letno srečanje najpomembnejših inovatorjev in proizvajalcev programskih ter strojnih tehnologij, akademskih krogov ter gospodarstvenikov v agroživilskem sektorju regije Zahodnega Balkana in širše. Digitalizacija oziroma razvoj in uporaba inovacij sta že vrsto let visoko na agendi skupne kmetijske politike (SKP), posebne pozornost pa je tem procesom namenjena tudi v novem strateškem načrtu SKP 2023 – 2027.

Organizacija in izvedba sejma je ena od nalog v Erasmus + projekta »Viral – Vitalising ICT Relevance in Agricultural Learning«, ki ga vodi Univerza v Banja Luki. V projektu sodeluje 17 partnerjev; javnih institucij in zasebnih podjetij iz regije Zahodnega Balkana (Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije) in držav članic Evropske unije (Nizozemske, Romunije in Slovenije). Slovenski partner v projektu je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Cilj projekta je okrepiti prenos znanja in uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij med deležniki v kmetijskem sektorju iz regije Zahodnega Balkana.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je v nagovoru poudaril, da »družbeni izzivi današnjega konkurenčnega globalnega okolja pospešujejo potrebo po novih znanjih in intenziviranju delovne uspešnosti. Kot v mnogih drugih gospodarskih sektorjih si je modernizacija utrla pot tudi v kmetijstvu ter pripeljala do nekaterih vznemirljivih razvojev, ki zagotavljajo pazljivo uporabo virov.«

Sodobno kmetijstvo večinoma temelji na novih tehnoloških rešitvah, ki so tesno povezane z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in različnih programskih rešitev. Digitalizacija celotnega gospodarstva bo, glede na spreminjajoče se razmere, v prihodnosti neizbežna. Skupna kmetijska politika že vrsto let podpira razvoj in uporabo inovacij. Eden ključnih členov v procesu digitalizacije pri napredku je sprejemanje ustreznih odločitev na podlagi zbranih podatkov. Samo sprejemanje odločitev v kmetijstvu ima zaradi svoje dinamike poseben pomen, saj je odvisno od številnih spremenljivk, ki so lahko zaradi vpliva okolja zelo nepredvidljive.