Skoči do osrednje vsebine

Dosežen dogovor o proračunu EU za leto 2022

V petek, 12. novembra 2021, je potekalo zasedanje Sveta za ekonomske in finančne zadeve, ki je bilo namenjeno izključno proračunu Evropske unije. Zasedanje se je po premoru končalo v ponedeljek, 15. novembra 2021, s pozitivnim izidom, saj je Svet glede proračuna za leto 2022 dosegel dogovor z Evropskim parlamentom.

Svetu je predsedovala delegirana ministrica za proračun EU mag. Irena Drmaž, ki je v imenu institucije tudi vodila proračunska pogajanja z Evropskim parlamentom.

»Danes smo dosegli uravnotežen dogovor, kar je odlična novica za prebivalce EU. Proračun EU za leto 2022 namenja dovolj sredstev za naše prioritete, hkrati pa zagotavlja zadosten fiskalni prostor za ukrepe ob morebitnih nepredvidljivih okoliščinah. Financiranje, o katerem smo se dogovorili danes, bo podkrepilo okrevanje, ki poteka, in močno podprlo naše podnebne in digitalne cilje. Proračun EU za leto 2022 bo dopolnjen tudi s sredstvi instrumenta NGEU. Zagotavljanje pravočasnega dogovora in pravilno delujočega proračuna je bila prednostna naloga slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Skupaj z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo smo opravili veliko dela, da smo dogovor pravočasno dosegli,« je po zasedanju povedala delegirana ministrica za proračun EU mag. Irena Drmaž.

Dogovorjena meja za plačila: 170 603,3 milijona evrov. 

Dogovorjena meja za pravice za prevzem obveznosti: 169 515,8 milijona evrov.