Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. novembra 2021

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Ob 5.27 je bila na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 7.01 je bila regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 7.14 je bila na odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino ukinjena zapora prometa I. stopnje. Odsek je normalno prevozen za vsa vozila.

Ob 7.46 je bila na hitri cesti H4, do priključka Selo, zaradi močne burje podaljšana zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Od 8.32 dalje je regionalna cesta Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava ponovno normalno prevozna. Zapora je ukinjena.

Ob 8.37 je bila na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava zaradi močne burje ponovno uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 8.49 je bila na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 9.57 je bila na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora prometa II. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Ob 18.19 je na HC H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje 1. stopnje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Ukine se burja 2. stopnje.

Ob 18.52 je na HC H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina je zaradi burje 2. stopnje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 17.28 se je v ulici Staro sejmišče v Šentjerneju krajan poškodoval pri delu s traktorjem. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela proti Lendavi, od koder bi prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, a zaradi neugodnih vremenskih razmer niso mogli nadaljevati leta. Obolelo osebo so v UKC Maribor z vozilom prepeljali reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

Ob 15.59 so v naselju Ižakovci, občina Beltinci, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ižakovci s tehničnim posegom onemogočili vstop os v prostor, v katerem je bila onemogla oseba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.27 sta na Tovarniški ulici v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so lažje poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 20.20 sta v bližini naselja Šmatevž, občina Braslovče, na avtocesti trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, osvetljevali kraj, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP Žalec.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.50 sta v naselju Depala vas, občina Domžale, na regionalni cesti trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.18 je na avtocesti Šentilj–Maribor osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) MB in PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.22 je v naselju Sotina, občina Rogašovci, osebno vozilo povozilo pešca. Gasilci Sveti Jurij so zavarovali kraj nesreče in ga osvetljevali. Poškodovano osebo pa so na kraj oskrbeli reševalci NMP Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.22 je na cesti Črnomelj–Črmošnjice pri Semiču osebno vozilo trčilo v brežino in obstalo na boku na vozišču. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, postavili vozilo nazaj na kolesa, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in delavcem vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Delavci cestnega podjetja iz Novega mesta pa so očistili vozišče.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.09 ja na parkirišču na Majorja Lavriča ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je požar na vozilu z gasilnikom že gasil občan. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so s tehničnim posegom odprli pokrov vozila, dokončno pogasili požar ter odklopili akumulator. Požar je zajel prednji del vozila, vozilo v požaru ni bilo v celoti uničeno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 23.12 je v Podbrezjah v občini Naklo gorela vsebina zabojnika za papir. Požar, ki je zajel tudi sosednji zabojnik za steklo, so pogasili gasilci PGD Podbrezje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 15.53 je na Pristavški cesti v Tržiču delavec pri izkopu za škarpo pretrgal neoznačen plinovod. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so nudili razsvetljavo in na kraju takoj preprečili puščanje plina ter zaprli ventil na glavnem vodu. Na kraju je bila prisotna vzdrževalna služba, ki je okvaro sanirala.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.02 se je v naselju Kališe, občina Kamnik, v objektu, v katerem je obstajal sum na nevaren plin, nahajala onemogla oseba. Ob prihodu gasilcev PGD Kamnik na kraj so reševalci NMP Kamnik objekt že prezračili in onemoglo osebo prenesli do reševalnega vozila. Gasilci v objektu niso zaznali koncentracij nevarnih plinov, stanovalcu pa so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 17.16 se je v ulici Gotna vas v Novem mestu širil vonj po plinu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zmerili koncentracijo plinov in skupaj z dežurnim delavcem Komunale Novo mesto ugotovili, da se je zlil bencin v kanalizacijski sistem. Gasilci so iz jaškov prečrpali okoli 20 litrov bencina, za dokončno sanacijo bodo poskrbeli dežurni delavci komunalnega podjetja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.44 je občan na Banjšicah, občina Nova Gorica, na njivi za hišo naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila tromblonsko mino Benaglia, mase 0,66kg, italijanskega izvora iz časa 1.sv. vojne.

Ob 9.10 je v gozdu v Ošljah, občina Šempeter - Vrtojba, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in varno uskladiščila topovsko granato Torpedina, kalibra 75mm, mase 7kg, italijanskega izvora iz časa 1.svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.26 so na Cesti Kozjanskega odreda na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško s strokovnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Celje

Ob 7.40 so v večstanovanjskem objektu na Cesti talcev v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili eno ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 7.06 je v Koroški ulici v Kranjski Gori zaradi poškodovanega ventila voda zalila prostore zdravstvenega doma. Gasilci PGD Kranjska Gora so vodo izčrpali.

Ob 9.36 so v stanovanjskem objektu v naselju Višelnica, občina Gorje, posredovali gasilci PGD Gorje, Podhom in Bled, ker obolela oseba sama ni mogla odpreti vhodnih vrata. Gasilci so v objekt vstopili skozi okno in omogočili vstop reševalcem NMP in jim nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.40 je na Gradnikovi cesti v Radovljici obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Radovljica so skozi okno vstopili v stanovanje in tako omogočili reševalcem NMP Radovljica in policiji dostop do obolele osebe. Gasilci so nudili tudi pomoč pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 15.12 je na Cesti 1.maja v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Ob 19.56 je na Vurnikovem trgu v Radovljici iztekala voda v poslovnem objektu. Gasilci PGD Radovljica so zaprli ventil, posesali vodo in obvestili lastnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali na Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Nova Gorica, kjer so iz poslovnih prostorov črpali vodo, ki je preko noči iztekla iz pokvarjenega vodovodnega kotlička.

Ob 19.41 sta v Lokavcu, občina Ajdovščina, gasilca GRC Ajdovščina nudila pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.00 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in iz njega rešili osebo. Odklopili so električno energijo in o okvari obvestili pogodbenega vzdrževalca.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/