Skoči do osrednje vsebine

Teden zaporov 2021

Pobuda Teden zaporov letos poteka od 14. do 20. novembra 2021. Pobuda je nastala z namenom ozaveščanja o potrebah zaprtih oseb in njihovih svojcev, žrtev kaznivih dejanj, delavcev in prostovoljcev v zaporih ter vseh zaposlenih v kazenskopravnem sistemu.

Teden zaporov se v svetu odvija že več kot štirideset let, v Sloveniji pa v okviru Zaporniškega vikariata letos sedemnajsto leto. Vanj so vključeni predstavniki različnih krščanskih cerkva ter skupnosti.

Naslov letošnje pobude je »Pomislite na vrane« in naslavlja razmišljanje o vrnitvi upanja po dolgem obdobju brezupa, bolečine, trpljenja, strahu ali bridkosti do kraja, kamor lahko posije svetloba in prinaša upanje.

Vsak dan tedna zaporov je posvečen povabilu in vprašanju ali lahko kot posameznik in skupnost narediš kaj za posamezno skupino, ki se je dotika beseda zapor. Zaporniški duhovnik, zaprta oseba, pravosodni policist, oškodovana oseba, oseba po prestani zaporni kazni, družinski član in predstavnik skupnosti so pripravili besedila molitev, zato vsak dan nagovarja z drugo vsebino, ki se skozi cel teden poveže v celoto skupnega delovanja:

Nedelja (14. 11.): žalost

Ponedeljek (15. 11.): dobiti pomoč

Torek (16. 11.): sprejemanje

Sreda (17. 11.): prepustiti se

Četrtek (18. 11.): sprejeti boga 

Petek (19. 11.): upanje

Sobota (20. 11.): obljuba

Namen tedna zaporov je, da bi se v večji meri zavedali potreb vseh, ki jih zaznamuje beseda zapor. Potek in vsebina tedna zaporov sta dostopna tudi na letošnjem tematskem plakatu.

Plakat tedna zaporov 2021 Pomislite na vrane

Plakat tedna zaporov 2021 | Avtor: Center Ecce homo