Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar nagovoril člane Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Minister Janez Poklukar je obiskal Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, kjer je nagovoril njene člane. Zahvalil se jim je za ohranjanje znanosti in umetnosti na tako visokem nivoju ter za pomoč in podporo pri pozivih k cepljenju.
Nagovor članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Nagovor članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Kot je pojasnil minister, je cepljenje edini izhod iz nevzdržne situacije, v kateri je trenutno slovensko zdravstvo, in samo dovoljšna precepljenost nas pelje iz trenutne situacije. In ravno znanstveniki so zaslužni, da imamo zoper virus, ki nezadržno kroži med nami, na voljo varna in učinkovita cepiva.

A kljub temu so v teh dneh ti isti znanstveniki na udaru – so priča dvomu, nezaupanju in celo napadom, kar je nedojemljivo in nerazumljivo za celotno družbo. Pa vendarle lahko razumemo, da ljudje v tisto, česar ne poznajo in predvsem ne razumejo, dvomijo. Minister Poklukar: »In tu je ponovno mesto znanosti. Tako kot znanost danes že tretjič dela pomemben korak za sporočilo javnosti, da potrpežljivo, prijazno in pa razumljivo poda zapletene procese, pojme in vse, kar je vezano na samo cepljenje ta trenutek.«

Znanosti je izrazil globok poklon in jo označil za jedro naše civilizacije, državljane in državljanke pa pozval, naj ji zaupajo ter jo podpirajo. »V nasprotnem primeru poteptamo srce in dušo naše civilizacije in se vračamo v kameno dobo,« je dodal. Z dejanji zavračanja znanosti namreč stopamo daleč nazaj. Minister Poklukar: »Vsak dan šteje. Nikoli ni prepozno za dejanje iz razloga empatije, iz razloga odgovornosti, iz razloga sočutja do tega, kar se dogaja v zdravstvu.«

Sklenil je z mislijo, naj znanost nikoli ne obupa in naj še naprej vse svoje napore vlaga v zamejitev virusa in reševanje življenj.