Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. novembra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 19.03 dalje je bila na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 je občan v kraju Predmeja, občina Ajdovščina, doživel epileptični napad in padel v nezavest. Na kraj dogodka so odhiteli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Col, ki so nudili pomoč občanu dom prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ajdovščina.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.00 je v kraju Pirešica, občina Velenje, voznik z osebnim vozilom trčil v obcestno ograjo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje goriva iz vozila in s pomočjo hidravličnega dvigala postavili vozilo nazaj na cestišče ter nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozila.

Izpostava Kranj

Ob 21.26 se je v Čadovljah pri Tržiču, občina Tržič, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in ga postavili na kolesa, posuli iztekle tekočine z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalci NMP Tržič pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.11 je na relaciji Dobrnič–Šahovec, pri naselju Šahovec, občina Trebnje, voznik z osebnim vozilom zletel s ceste in zapeljal 15 metrov po brežini navzdol. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, postavili zaporo ceste, z avtodvigalom vozilo povlekli na cesto in z absorbentom posuli razlite motorne tekočine. Po prihodu gasilcev na kraj je voznika obšla slabost in so mu gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstveni dom (ZD) Trebnje so ga oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.15 je v naselju Brezovica na Bizeljskem, občina Brežice, v kuhinji stanovanjske hiše zagorelo olje na štedilniku. Gasilci PGD Bizeljsko in Stara vas so ogenj, ki je štedilnik in kuhinjsko napo uničil, pogasili. Prostore so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.  

Izpostava Kranj

Ob 12.26 so v Mlakarjevi ulici v Šenčurju gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so požar pogasili, lastniku pa odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 se je v Centru za ravnanje z odpadki Ljubljana v osebnem dvigalu smodila luč. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so požar pogasili in odklopili elektriko.

Ob 14.58 je v gozdu pri naselju Lipa, občina Dobrepolje, zagorelo ob dimniku v leseni koči. Posredovali so gasilci PGD Struge, ki so požar pogasili. Uničeno je približno 12 kvadratnih metrov strehe.

Ob 15.55 je v Industriji apna Kresnice, občina Litija, zagorel trak za transport kamna za žganje. Požar so pogasili gasilci PGD Kresnice. Transportni trak je uničen na dolžini 10 metrov.

Ob 17.09 je v ulici Dolgi Breg v Ljubljani v lesenem stanovanjskem objektu gorel sušilni stroj. Požar se je iz mansarde prenesel na balkon in naprej na ostrešje objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so pogasili požar, odkrili 100 kvadratnih metrov strehe, odstranili izolacijo, ki je tlela ter zasilno prekrili streho. V požaru sta se dve osebi nadihali dima. Oskrbeli so ju reševalci NMP Ljubljana in ju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Dežurna služba Elektro Ljubljana je na objektu odklopila električno energijo. Trije člani Rdečega Križa Mestne občine Ljubljana pa so za oškodovane osebe prinesli oblačila.

Izpostava Postojna

Ob 2.29 se je v Bolnišnici Sežana v Sežani sprožil požarni alarm. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so na kraju ugotovili, da je na podstrešju med polnjenjem zagorela baterija ročnega orodja. Gasilci so gorečo baterijo pogasili in odstranili ter pregledali in prezračili podstrešje. Na kraju je bila tudi Policija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 se je na avtocestnem priključku Ivančna Gorica v avtobusu nekaj smodilo. Voznik je sam ohladil in pogasil začetni požar. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 je na Verdu v občini Vrhnika nekdo kuril plastiko in nevarne odpadke. Gasilci PGD Verd so kurišče pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 je pri kraju Velike Žablje, občina Ajdovščina, gorelo v naravi. Posredovali so gasilci PGD Šmarje in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in pogasili požar, ki je zajel okoli 10 kvadratnih metrov trave in podrastja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 19.06 je Ob železnici v Mariboru gorel komunalni zabojnik. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so požar pogasili.

Ob 19.51 so v Pipanovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasil 250 litrski komunalni zabojnik za papir, ki je zagorel med parkiranimi vozili. Vozili v požaru nista bili poškodovani.

Ob 20.55 je v Ulici Pariške komune v Mariboru pred gostinskim lokalom gorel 1000 litrski komunalni zabojnik. Požar je omejil lastnik lokala, dokončno pa so zabojnik pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.39 se je na cesto Luče–Solčava v občini Solčava podrlo drevo. Gasilci PGD Solčava so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 7.33 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Lackovi cesti v Pekrah, občina Maribor, kjer so s pomočjo avto lestve nudili pomoč službi NMP pri prenosu onemogle osebe.

Ob 11.18 je na Šolski poti v Spodnjem Dupleku, občina Duplek, zaradi napake na vodovodni napeljavi voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so iz kleti izčrpali okoli 3000 litrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 13.06 so na Mariborski cesti na Ptuju gasilci PGD Ptuj nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri dostopu do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/