Skoči do osrednje vsebine

14. november – mednarodni dan boja proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine

Leta 1970 je bila sprejeta UNESCO Konvencija o ukrepih za prepoved in preprečevanje nedovoljenega uvoza in izvoza kulturnih dobrin ter prenosa lastninske pravice na njih. UNESCO je ob petdeseti obletnici konvencije sprejel odločitev in 14. november razglasil za mednarodni dan, posvečen aktivnostim proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine.

14. november je tako posvečen pomembni temi – nedovoljeno trgovanje in drugi posli s premično kulturno dediščino, ki močno prizadenejo dediščino posameznih držav in človeštva ter obenem predstavljajo vir financiranja kriminalnih dejanj, zlasti terorizma.

K uspešnemu varovanju kulturne dediščine pred nezakonitim odtujevanjem pomembno prispeva aktivnost posameznikov in institucij. Ministrstvo za kulturo zato ob prvi obeležitvi mednarodnega dne opozarja na prvi korak – dokumentiranje.

Posameznikom, pravnim osebam in institucijam priporočamo, da dokumentirajo predmete kulturne dediščine v svoji lasti ali posesti. V primeru odtujitve je namreč dokumentacija izhodišče za iskanje odtujenih predmetov in za njihovo vrnitev lastniku. Pri dokumentiranju kulturne dediščine vam je lahko v pomoč obrazec, ki mu morate obvezno priložiti fotografijo predmeta kulturne dediščine. 

Bodimo pozorni na našo kulturno dediščino in kulturno dediščino drugih držav!