Skoči do osrednje vsebine

Minister Zvone Černač v Jugovzhodni regiji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V okviru vladnega obiska v Jugovzhodni regiji se je minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač udeležil sestanka z županoma občin Kostel in Dobrepolje, se preizkusil v tradicionalni pripravi kruha v z evropskimi sredstvi prenovljeni Sitarjevi hiši v Dolenjskih Toplicah, se v Trebnjem sestal z vodstvom podjetja REM d.o.o., ki uspešno črpa evropska sredstva za nadaljnji razvoj ter si v spremstvu župana Novega mesta ogledal prenovljen Glavni trg.

Po delovnem posvetu vlade se je minister Zvone Černač na pobudo Kostelskega župana Ivana Črnkoviča udeležil sestanka z županoma občin Kostel in Dobrepolje. Župana sta ministru predstavila naložbene načrte svojih občin, minister pa jima je zatrdil, da bodo pri programiranju evropskih sredstev upoštevane specifike posameznih občin, tudi malih, da dosežemo skladen razvoj.

Minister je obisk nadaljeval v Dolenjskih Toplicah, kjer si je ogledal projekt, ki pripomore k ohranjanju stare obrti in tradicionalnega znanja. V prenovljeni Sitarjevi hiši, za prenovo katere je Občina Dolenjske Toplice pridobila tudi sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, se je minister, pod budnim očesom članic Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice preizkusil v tradicionalni pripravi domačega kruha. Končni izdelek, sveže pečen kruh, so, kot simbol sodelovanja med Vlado RS in prebivalci regije, postregli na zaključni tribuni v Novem mestu.

V Trebnjem je ministra sprejel direktor podjetja REM d.o.o. Igor Kastelic. Podjetje REM d.o.o. je s pomočjo evropskih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj razvilo pametno modularno bivalno enoto, z visoko zvočno izoliranostjo, ki zagotavlja prijetno bivalno okolje - MOSaIC (MOdular Soundproof and Intelligent Comfort), trenutno pa razvija nov inovativni izdelek in sicer požarno odporno modularno enoto, ki bo omogočala požarno varno večnadstropno modularno gradnjo. »Spodbujanje naložb, ki vodijo v ustvarjanje novih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, je eden od boljših načinov za maksimalni izkoristek pridobljenih evropskih sredstev in njihov multiplikativni učinek na slovensko gospodarstvo. Inovacije so gonilo vsakega pravega in zdravega razvoja. Inovativni izdelki so odraz jasne vizije, poguma in želje biti še boljši,« je po sestanku dejal minister.

V spremstvu župana Mestne občine Novo Mesto, Gregorja Macedonija, si je minister ogledal prenovljen Glavni trg, ki ga je Občina prenovila s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ogledu je sledil sestanek v mestni hiši na Rotovžu, na katerem so spregovorili tudi o možnostih črpanja evropskih sredstev v novi finančni perspektivi 2021–2027 za slovenske mestne občine.

Obisk Jugovzhodne regije bo minister sklenil z udeležbo na javni tribuni, na kateri bodo predstavniki Vlade RS prisluhnili županom, gospodarstvenikom in drugim nosilcem razvoja v regiji.