Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti se je seznanil z bogato kulturno dejavnostjo Jugovzhodne Slovenije

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 12. novembra, v okviru vladnega regijskega obiska v Jugovzhodni Sloveniji sestal s predstavniki Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ter si ogledal knjižnico frančiškanskega samostana Nova štifta pri Ribnici in Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni peči.

Vladni obisk v regiji Jugovzhodna Slovenija se je tudi tokrat začel z vladnim delovnim posvetom in končal z javno tribuno, na kateri se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Po jutranjem vladnem obisku je minister dr. Simoniti v Ribnici obiskal Rokodelski center Ribnica, ki pod svojim okriljem združuje štiri dejavnosti: muzej, galerijo, rokodelstvo in trgovino. Center ima pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev. Minister se je v pogovoru s Tino Peček, v. d. direktorja centra, seznanil z vsestranskim potencialom zavoda – od ohranjanja kulturne dediščine do možnosti turističnega razvoja. V. d. direktorja Peček je ministru predstavila načrte za prihodnost in ob tem poudarila, da sredstva ministrstva za kulturo pomembno prispevajo k uspešnemu delovanju centra. 

Minister je nadaljeval obisk regije v Novi Štifti pri Ribnici. Tam ga je sprejel Marjan Cvitak, predstojnik frančiškanskega samostana Nova Štifta. Skupaj sta si ogledala samostansko knjižnico in cerkev Marijinega vnebovzetja. Knjižnica, ki je nastala po letu 1914, in cerkev pričata o bogati kulturnih dediščini teh krajev. Predstojnik je v pogovoru z ministrom obudil zgodovino knjižnice, ki se nahaja v prostoru nekdanjega oratorija (kapele), in te edinstvene cerkve.

Sledil je ogled sodobnega interaktivnega Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni peči, ki je svojevrsten poklon Dolenjcev znanima rojakoma. Minister se je v pogovoru z Ljudmilo Bajc, vodjo muzeja, seznanil z dejavnostmi muzeja ter načrti in željami za prihodnost. V občini ne skrivajo ambicij po širitvi muzeja.

Delovni obisk je minister zaključil v Novem mestu, kjer ga je sprejel Luka Blažič, direktor Knjižnice Mirana Jarca. V knjižnici, ki ima bogato domoznansko zbirko, si je minister ogledal razstavo o dramatiku in pisatelju Slavku Grumu ter inovativno izposojo knjižničnega gradiva – 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva.

Minister dr. Simoniti je zadovoljen z današnjim obiskom v Jugovzhodni Sloveniji. Proračunski denar za kulturo je v tej regiji dobro naložen in tudi idej za obogatitev kulturnega življenja ne manjka. Ministrstvo znatno (so)financira kulturne institucije, umetniško ustvarjalnost, obnovo spomeniško zaščitenih objektov in najboljše programske vsebine tamkajšnjih medijev. 

Ob obisku regije predstavljamo nekaj projektov in programov, ki jih v regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.