Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan v Moskvi na seminarju RIAC in političnih konzultacijah

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v Moskvi sodeloval na seminarju Ruskega sveta za mednarodne zadeve (RIAC) o odnosih EU-Rusija in opravil politične konzultacije z namestnikom zunanjega ministra Ruske federacije Aleksandrom Gruškom.

Državni sekretar dr. Raščan je na seminarju Ruskega sveta za mednarodne zadeve RIAC predstavil ključne zunanjepolitične izzive v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Glede odnosov EU-Rusija je izpostavil sodelovanje na področju kulture in jezika, kot pomemben povezovalni element. Obžaloval je, da so odnosi med EU in Rusijo na nizki točki ter izpostavil, da je spoštovanje mednarodnega prava in temeljnih svoboščin ključnega pomena za ohranjanje miru na svetu. Aktivnosti na področju izobraževanja in znanosti med EU in Rusko federacijo je na seminarju predstavil državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Mitja Slavinec.

Na srečanju z namestnikom ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Gruškom je državni sekretar dr. Raščan izmenjal mnenja glede dvostranskih odnosov. Sogovornika sta potrdila razvejano sodelovanje na gospodarskem, kulturnem in znanstveno-izobraževalnem področju med državama. Posebej je izpostavil pomen ohranitve študija slovenskega jezika na Moskovski državni univerzi Lomonosov ter spomnil na pomen nadaljnjega dela Medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje za pospešitev gospodarskega sodelovanja med državama. Sogovornika sta izmenjala mnenja tudi glede aktualnih zunanjepolitičnih tem: razmer na Zahodnem Balkanu, v Gorskem Karabahu ter glede dogajanja v Afganistanu.

Ob robu političnih konzultacij je dr. Raščan skupaj z dr. Mitjem Slavincem položil venec ob spomeniku slovenskim žrtvam obeh vojn na ruskih tleh ter obiskal Diplomatsko akademijo.

Državni sekretar dr. Raščan je opravil tudi ločeni pogovor z namestnikom predsednika Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Konstantinom Kosačevom.