Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. novembra 2021.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 7.08 se je pričela iskalna akcija pogrešane osebe na območju občine Videm, v kateri so poleg policije sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Leskovec, Cirkulane, Žetale, Sela, Tržec, Videm pri Ptuju, domačini ter vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Podravske regije in Skupine iskalnih psov Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) - skupina 3. Pogrešano osebo so našli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 je na Študljanski cesti v Domžalah osebno vozilo zapeljalo s ceste ter se prevrnilo na bok. Pri prevračanju se je voznica lažje poškodovala, zato so jo prepeljali na preventivni pregled. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so stabilizirali vozilo, voznico predali medicinskemu osebju Zdravstvenega doma (ZD) Domžale in vozilo postavili na kolesa.

Ob 13.35 sta v rondoju na uvozu Trojane v občini Lukovica trčila osebno in kombinirano vozilo. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci PGD Blagovica in CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in usmerjali promet do prihoda policije.

Ob 15.50 so v naletu trčila tri osebna vozila na avtocesti med Zadobrovo in Šentjakobom v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorje na vozilih. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.07 je na cesti Veščica - Murska Sobota, tovorno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje tekočin in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 je na Erjavčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo zadelo kolesarko na prehodu za pešce. Pomoč so ji nudili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost-Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.31 je na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo iz ceste. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, pomagali reševalcem in avto vleki ter očistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so osebo pregledali na kraju dogodka. Na kraju je bil tudi dežurni delavec cestnega podjetja, ki je poskrbel za prometno signalizacijo.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 20.08 je med Kozino in Prešnico pri zaselku Brgod, občina Hrpelje - Kozina, vlak zbil pešca na železniški progi. Gasilci PGD Materija so razsvetlili kraj dogodka, poškodovano osebo so našli približno 50 metrov pod železniško progo in jo oskrbeli. S pomočjo vrvne tehnike so poškodovanca dvignili nazaj na nivo železniške proge in nudili pomoč reševalcem pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izolo.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.55  je v naselju Begunje na Gorenjskem v občini Radovljica zagorel grelnik za vodo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Begunje, Radovljica in Hlebce so objekt pregledali n prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.22 je v naselju Podlipa, občina Vrhnika, gorel nenaseljen stanovanjski objekt. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Podlipa - Smrečje, Verd in Ligojna so požar pogasili in preprečili širjenje ognja na sosednje objekte. V požaru je bil objekt v celoti uničen. Na kraju je bila prisotna tudi dežurna služba Elektro Ljubljana, dežurni Javnega komunalnega podjetja (JKP) Vrhnika ter Policija.

Ob 7.37 so v naselju Št. Jurij, občina Grosuplje, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Št. Jurij in Ponova vas so pregledali dimno tuljavo in okolico s termovizijsko kamero ter svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 14.09 so na Ljubljanski cesti, občina Domžale, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci CZR Domžale, PGD Stob-Depala vas in Domžale-mesto so opravili pregled tuljave in okolice dimnika. Nadaljnje posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Maribor

Ob 15.21 je pri dimniškem požaru v stanovanjskem objektu na Dupleški cesti v Mariboru počila dimniška tuljava. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Brezje so varovali objekt dokler saje niso zgorele, prekinili gorenje v peči, prezračili zadimljene prostore in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.36 je v kraju Kukeč, občina Gornji Petrovci, zagorelo v stanovanjski hiši zaradi napake na električni napeljavi. Posredovali so gasilci PGD Kukeč, Križevci in Gornji Petrovci, ki so požar pogasili. O dogodku je bila obveščena tudi pristojna elektro služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.47 so v Dolgi Poljani, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili goreče saje v dimniku stanovanjskega objekta.

Ob 13.26 je stanovalka dvostanovanjske hiše v Lokarjevem drevoredu v Ajdovščini zaznala vonj po dimu iz sosednjega stanovanja. Gasilca GRC Ajdovščina sta s tehničnim posegom vstopili v zadimljeno stanovanje, ga prezračila in preiskala. V stanovanju ni bilo nobene osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 9.31 so v naselju Doklece, občina Majšperk, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ptujska Gora in Majšperk so zaprli dovod zraka v peči, pogasili goreče saje, očistili dimniško tuljavo ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.17 so v bližini kraja Čeplez, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno pogasili požar na delovnem stroju.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 je pred glasbeno šolo na Cesti 5. maja v Ajdovščini zagorel kup odpadlega listja. Manjši požar sta pogasila gasilca GRC Ajdovščina.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.06 je zaradi počenega rezervoarja iztekla manjša količina kurilnega olja v stanovanjski hiši na Simoničevem bregu v Gornji Radgoni. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, ki so prečrpali kurilno olje iz rezervoarja in počistili izteklo olje. Do onesnaženja ni prišlo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 17.21 so v naselju Šetarova, občina Lenart, našli protitankovsko mino jugoslovanske izdelave. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta najdbo odstranila in prepeljala na skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.59 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v bližini kraja Kromberk, občina Nova Gorica, odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kilogramov in topovski vžigalnik mase 0,32 kg. Nevarni najdbi italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.08 se je v naselju Ženje, občina Krško, v stanovanjskem objektu pregrela peč za centralno ogrevanje. Gasilci PGE Krško so izpraznili kurišče in ohladili peč ter preventivno pregledali dimnik in kurilnico. Zaradi suma na okvaro sistema centralnega ogrevanja so odsvetovali nadaljnje kurjenje v peči. 

Izpostava Koper

Ob 1.14 so pri naselju Zazid v občini Koper v gozdu policisti zajeli skupino migrantov, v kateri je bila tudi poškodovana nosečnica. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč pri prenosu nosečnice do reševalnega vozila, s katerim so jo reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.44 je na Zelenici v Tržiču obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.05 so posredovali gasilci CZR Domžale na Ljubljanski cesti v Domžalah, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila starejša onemogla oseba.

Ob 14.22 je v Praprotnem Brdu, občina Logatec, smreka padla na vozilo, v katerem je ostala ukleščena poškodovana oseba. Gasilci PGD Dolnji Logatec so jo s tehničnim posegom rešili iz vozila in predali v oskrbo reševalcem NMP Logatec.

Ob 14.29 so gasilci CZR Domžale nudili pomoč pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanjsko hišo v Dragomlju v občini Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 22.28 so v ulici Ob gozdu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in s tem omogočili vstop svojcem in policiji do preminule osebe.

Ob 22.40 je v naselju Puščava v občini Lovrenc na Pohorju drevo padlo na pomožni objekt ob cesti. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so odstranili drevo in s ceste počistili strešnike, ki so padli s strehe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/