Skoči do osrednje vsebine

Na ministrskem srečanju pobude Jadranske listine (A-5) o izzivih pandemije covida-19

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je v sredo, 10. novembra, udeležil ministrskega srečanja pobude Jadranske listine (A-5), ki je potekalo v Splitu. Vodje delegacij so spregovorili o izzivih pandemije covida-19 ter o tveganjih in priložnostih, ki jih le-ta prinaša za prihodnje regionalno sodelovanje.

A-5 je regionalna pobuda, ki združuje države Zahodnega Balkana (Republiko Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Republiko Hrvaško, Republiko Severno Makedonijo) ter Združene države Amerike. Opazovalki pobude sta Republika Kosovo in Republika Srbija, medtem ko se Republika Slovenija srečanj udeležuje na vabilo predsedujoče države. Na ta način izražamo našo podporo reformnim prizadevanjem v sodelujočih državah ter varnosti, stabilnosti in blaginji v regiji. Posebej aktivni smo pri aktivnostih, povezanih s približevanjem držav regije evroatlantskim integracijam.

Gostitelj srečanja, minister za obrambo Republike Hrvaške Mario Banožić, je uvodoma poudaril, da so letošnje aktivnosti in uspešno izvedeni dogodki v okviru A-5 pokazali, kako pomembno je regionalno sodelovanje in povezovanje. To velja tudi za politiko odprtih vrat, tako A-5 kot evroatlantskih integracij.

Državni sekretar Uroš Lampret je sodeloval na prvem delu zasedanja, ki je potekalo v razširjenjem formatu. Vodje delegacij so v svojih nagovorih izpostavili izzive, s katerimi se regija sooča – od kibernetskih in hibridnih groženj, do vpliva tretjih držav. Kljub temu je potrebno izzive poskusiti preliti v priložnosti, tudi na področju krepitve partnerstev. Tako Združene države Amerike kot Republika Slovenija sta podprli tak pristop ter zagotovili podporo pri doseganju začrtanih ciljev regije.

V svojem nagovoru je državni sekretar Uroš Lampret pozdravil ponoven začetek izvajanja načrtovanih aktivnosti, pri čemer pa je pandemija ponudila tudi priložnost, da stopimo korak nazaj k bolj usmerjenemu sodelovanju in učenju iz izkušenj. Še naprej zagovarjamo skupen pristop ter še podpiramo nadaljnjo evroatlantsko integracijo. Republika Slovenija bo aktivno vlogo v tej smeri igrala tudi v času predsedovanja Svetu EU. Hkrati pa vidimo priložnosti tudi za povezovanje in sodelovanje z drugimi iniciativami v regiji.

Skupinska fotografija udeležencev. V ozadju je morski zaliv in mesto Split

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je v sredo, 10. novembra, udeležil ministrskega srečanja pobude Jadranske listine (A-5), ki je potekalo v Splitu | Avtor: MORS

1 / 2