Skoči do osrednje vsebine

Sestanek kontaktih točk Evropske pravosodne mreže v civilnih in gospodarskih zadevah ter osrednjih organov po Uredbi Bruselj IIa

Na sestanku kontaktnih točk mreže, ki prvič po začetku epidemije COVID-19 poteka v hibridni obliki, je minister Dikaučič pozdravil koristno izmenjavo praktičnih izkušenj glede uporabe in izvajanja Uredbe Bruselj IIa. Uredba je še posebej pomembna z vidika izvrševanja čezmejnih stikov staršev z otroki tekom epidemije.

Minister za pravosodje in predsedujoči Svetu EU za področje pravosodja Marjan Dikaučič je v Bruslju nagovoril udeležence 83. sestanka kontaktih točk Evropske pravosodne mreže (EJN) v civilnih in gospodarskih zadevah ter osrednjih organov po Uredbi Bruselj IIa, ki poteka 10. in 11. 11. 2021 v Bruslju. EJN predstavlja pomembno orodje za zagotavljanje podpore pri izvajanju instrumentov EU na področju civilnega pravosodja v vsakodnevni pravni praksi, olajšuje in podpira odnose med nacionalnimi pravosodnimi organi prek kontaktnih točk v vsaki državi članici in s tem olajšuje obravnavanje čezmejnih zadev.

Minister Dikaučič je posebej pozdravil razpravo in izmenjavo praktičnih izkušenj glede uporabe in izvajanja Uredbe Bruselj IIa na tokratnem sestanku, še posebej ker so pravice otrok ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU. Uredba predstavlja temeljni gradnik evropskega pravosodnega sodelovanja v čezmejnih zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko odgovornostjo, vključno z varstvom in vzgojo otroka, pravico do stikov z otrokom in mednarodno ugrabitvijo otroka. Še posebej je to pomembno z vidika izvrševanja čezmejnih stikov tekom epidemije.

Minister Dikaučič je poudaril: »Kontaktne točke Evropske pravosodne mreže so ključni gradniki, ki omogočajo izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter s tem prispevajo k enotni in boljši uporabi prava EU,« in se jim zahvalil za njihov pomemben doprinos.

minister Dikaučič pri uvodnem nagovoru udeležencem sestanka
1 / 4