Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. novembra 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 18.24 si je na Poljanski cesti v naselju Gorenja vas, občina Gorenja vas - Poljane, na gradbišču delavec poškodoval nogo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka so ga oskrbeli. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gorenja vas so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Prepeljan je bil v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.26 so v naselju Lokovica, občina Šoštanj, gasilci PGD Šoštanj in PGD Lokovica nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu in oskrbi obolele osebe. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Idrijo. V UKC Ljubljana je prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj pristanka helikopterja in prenesli obolelo osebo iz reševalnega vozila v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 je na zahodni ljubljanski obvoznici, na razcepu Koseze, v zaščitno ograjo trčilo osebno vozilo. Poškodoval se je voznik vozila. Oskrbeli so ga reševalci NMP. Gasilci gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 06.38 so na Belokranjski cesti v Novem mestu, trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovanim, odklopili akumulatorje, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, pomagali avtovleki pri odstranitvi poškodovanih vozil in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so dve poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.37 je zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše v kraju Roginska Gorca, občina Podčetrtek. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju, Loka pri Žusmu in Podčetrtek so požar, ki je zajel kurilnico, garažo in se po fasadi razširil do prvega nadstropja pogasili, prezračili in izpraznili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 so v naselju Podolnica v občini Horjul gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Podolnica in Horjul so goreče saje pogasili in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Ob 18.52 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela manjša vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.29 je v naselju Prvačina, občina Nova Gorica v hlevu zagorelo seno in nastilja. Ogenj je zajel ostrešje hleva. Domači so pred prihodom gasilcev pričeli z gašenjem. Dokončno so požar pogasili gasilci PGD Dornberk in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE), zgoreli material iznesli na prosto ter oskrbeli domačina, ki si je pri reševanju šestih konjev opekel roko.

Ob 14.26 je v Solkanu, občina Nova Gorica, zagorela lesena baraka. Gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so barako, ki jo je ogenj delno poškodoval, pogasili.

Ob 19.56 so se v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 18.15 v ulici Pod gozdom na Jesenicah gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev je bilo vozilo že pogašeno. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s termovizijsko kamero pregledali vozilo, in ga ohladili z vodo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.43 je v Mestnem parku Rakova Jelša v Ljubljani gorel kup kablov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.12 je na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.07 je na ekološkem otoku v Kostanjevici na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, zagorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Kostanjevica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.51 je na Zagrebški cesti v Mariboru iz rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo na dveh lokacijah asfaltiranega parkirišča. V prvem primeru je bilo gorivo razlito na 10 kvadratnih metrih, v drugem primeru pa okoli 20 kvadratnih metrov površine. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje in razlito gorivo posuli z vpojnim sredstvom. Upravljalec parkirišča bo poskrbel za dokončno sanacijo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.40 je v bližini naselja Renče, občina Renče – Vogrsko, občan v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta identificirala topovsko granato kal. 75 mm, mase 7 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in jo do uničenja ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 so v naselju Mizni dol v občini Vrhnika gasilci PGD Stara Vrhnika vstopili skozi okno v stanovanje in odprli vhodna vrata. V stanovanju se je nahajala obolela oseba. Nudili so tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe.

Ob 10.34 je v Miklošičevi ulici v Domžalah v stanovanju iztekala voda. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so vstopili v stanovanje in zaprli vodovodni ventil.

Ob 19.44 so na Dolenjski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.55 so na Bakovski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanjski hiši in tako omogočili vstop reševalcem NMP. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 12.29 so v Gasilski ulici na Rakeku gasilci PGD Rakek s tehničnim posegom odprli vhodna vrata objekta in omogočili reševalcem NMP Cerknica vstop do obnemogle osebe.

 

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/