Skoči do osrednje vsebine

Znani so zmagovalci hackathona »GREENHACK: Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«

Ministrstvo za javno upravo je skupaj s Tehnološkim parkom Ljubljana, Mestno občino Ljubljana in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, 6. in 7. novembra 2021 organiziralo hackathon GREENHACK: »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«, kjer je 16 ekip iz 9 držav iskalo rešitve s področij mobilnosti, okolja, prehrane in poplav.

Danes je potekal finalni spletni dogodek, v katerem je svoje rešitve še enkrat predstavilo vseh 8 finalistov, nato pa je publika z glasovanjem izbrala najboljše ekipe.

Zmagovalne ekipe je slovesno razglasil in jim podelil nagrade minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Zmagovalci hackathona so:

Zmagovalna ekipa za izziv s področja prehrane:

BeeSmart: Izobraževalna aplikacija, ki čebelarju na interaktiven način ponuja vse potrebne informacije in znanja, ki jih potrebuje pri svojih dejavnostih na enem samem mestu.

Zmagovalna ekipa za izziv s področja mobilnosti:

WaitLess: Gre za preprosto, uporabniku prijazno vizualizacijo, ki bo povečala uporabo javnega prevoza, zmanjšala ogljični odtis, dodala kolesarske poti in močno olajšala potovanje po Ljubljani. Nič več izgubljanja časa z brskanjem po Googlovih zemljevidih ​​za avtobusne in kolesarske proge!

Zmagovalna ekipa za izziv s področja poplav:

Flood Alert: Gre za rešitev, ki bo opozarjanje na nevarnost poplav popolnoma poenostavila in izboljšala. Opozorila o poplavah nam bodo omogočila, da se nanje pripravimo in zaščitimo svoje premoženje ter seveda sebe.

Zmagovalna ekipa za izziv s področja okolja:

The Flow of Waste: Podjetja za zbiranje odpadkov najemajo lastne prevoznike, kar posledično pomeni večje zastoje na cestah, večjo proizvodnjo CO2 in tudi višje stroške prevoza za posamično podjetje. Rešitev The Flow of Waste bi podjetjem ne le znižala stroške, ampak odvoz odpadkov tudi poenostavila.

Ob tej priložnosti je minister za javno upravo Boštjan Koritnik vsem zmagovalnim ekipam iskreno čestital in izpostavil: »Želim si, da bi tudi v bodoče s sodelovanjem in povezovanjem spodbujali digitalni razvoj naše družbe, ki prinaša rezultate, koristne za slehernega prebivalca Slovenije. Iskanje rešitev s področij mobilnosti, okolja, prehrane in poplav, ki so bila tokrat postavljena v ospredje, so namenjene vsem nam, ki si s skupnimi močmi prizadevamo graditi našo prihodnost.«

 

Več o poteku hackathona GREENHACK: Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti

Uradna spletna stran hackathona GREENHACK: Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti