Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih na Goriškem v Italiji – 2. dan

Drugi dan obiska pri Slovencih v Goriški pokrajini je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch začela s srečanjem z župnikom Carlom Bolčino, nadškofovim vikarjem za slovenske vernike v Nadškofiji Gorica. Sledila so tri večja srečanja s slovenskimi društvi v kulturnih domovih v Štandrežu in Svodnjah ter v Sprejemnem centru Gradina v Doberdobu.

Ministrica se je zaustavila tudi pri spomeniku Primoža Trubarja v Sovodnjah in pri spomeniku slovenskim padlim vojakom v prvi svetovni vojni v Doberdobu ter pri obeh položila cvetje. Skozi cel dan so ministrico spremljali konzul v Trstu Peter Golob, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenije Dobrila.

Župnik Carlo Bolčina je kot nadškofov vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji tesno povezan s celotno slovensko zamejsko skupnostjo v Italiji, zato se je ministrica dr. Jaklitsch z veseljem odzvala njegovemu povabilu na osebno srečanje, v katerem ji je predstavil delovanje slovenskih župnij, ki predstavljajo eno od pomembnih središč slovenstva v Italiji. Ministrica se mu je zahvalila za ves trud, ki ga slovenski duhovniki vlagajo v ohranjanje slovenskega jezika in slovenstva znotraj župnijskih občestev.

Nato se je ministrica odpravila v Kulturni dom Andreja Budala Štandrež, kjer se je srečala s predstavniki slovenskih društev: Slovensko kulturno in rekreacijsko društvo Oton Župančič, Gospodarska zadruga Brajda Vrh, Slovensko kulturno in rekreacijsko društvo Danica, Odbojkarski klub Val, Odbojkarski klub Mavrica, Kajakaško društvo Šilec, Amatersko športno društvo Juventina in Fotoklub Skupina 75. S strani društev, ki se ukvarjajo s športnimi dejavnostmi, je bila pomembna informacija, da se vsi trudijo, da treningi potekajo v slovenskem jeziku; vsi trenerji govorijo tudi slovensko. Kulturna društva skozi dejavnosti ohranjajo slovensko izročilo in krepijo slovensko narodno zavest, srečujejo pa se tudi s z izzivi, ki jih prednje postavlja demografija in krčenje slovenske manjšine. Ministrica jih je spodbudila, naj vztrajajo in iščejo poti, kako v svoje vrste privabiti mlade, da bodo v prihodnje lahko prevzeli tudi vodenje društev, obenem pa se jim je zahvalila za njihovo neutrudno delo za slovensko skupnost.

Iz Štandreža je ministrica odšla v Sovodnje, kjer ima slovenska skupnost v lasti Kulturni dom Jožefa Češčuta. Tam jo je sprejel župan Občine Sovodnje Luca Pisk, ki se je v nadaljevanju tudi aktivno vključeval v pogovor ministrice s predstavniki številnih slovenskih društev, ki delujejo v občini Sovodnje: Slovensko kulturno in rekreacijsko društvo Sovodnje, Slovensko kulturno in rekreacijsko društvo Skala Gaberje, Prosvetno društvo Vrh sv. Mihaela, Planinsko društvo Rupa-Peč, Športno združenje Soča, Amatersko športno društvo Sovodnje, Jus Vrh, AKŠD Vipava-Peč in AZŠR Vipava, dogodka pa se je udeležil tudi tamkajšnji župnik msgr. Renato Podbersič. Ministrica se je uvodoma zahvalila za prijazen sprejem in izrazila zadovoljstvo nad številom mladih, ki so bili prisotni na srečanju. Zastopniki društev so v predstavitvah nanizali številne dejavnosti, ki jih izvajajo, in poudarili zavezanost slovenskemu jeziku pri delovanju in slovenski kulturi, ki jo gojijo. Župnik Podbersič je orisal župnijo z vidika statistike zakramentov in izrazil upanje, da se bodo slovenske družine v prihodnosti številčno okrepile. Na poti iz Sovodenj se je ministrica z delegacijo zaustavila pri spomeniku Primoža Trubarja in tam položila cvetje.

Popoldan je ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala še Doberdob in se najprej ustavila pri spomeniku slovenskim padlim vojakom v prvi svetovni vojni in položila cvetje. Spomenik stoji na kraju, kamor je v Doberdobu med prvo svetovno vojno padla prva granata. Na njem je vklesano besedilo pesmi »Oj, Doberdob, slovenskih fantov grob«, ki je prisotne tako nagovorilo, da so pesem tudi zapeli.

Dvodnevni obisk pri Slovencih v Goriški pokrajini je ministrica zaključila v Sprejemnem centru Gradina, ki stoji ob vhodu v Naravni rezervat Doberdobsko in Prelosno jezero, kjer jo je pričakal župan Doberdoba Fabio Vizintin in jo v spremstvu vodnika popeljal po delu rezervata. Župan je ministrici predstavil dejavnosti in načrte občine, predvsem glede geoparka, ki ga želijo vključiti tudi na Unescov seznam, zanje pa je tudi pomemben zaradi večje turistične privlačnosti teh krajev. Župan je izpostavil tudi odlično sodelovanje z obmejnimi slovenskimi občinami. Zahajajoče sonce in v jesenske barve odeti ruj sta ponujala dih jemajoče poglede. Na kratko sta se zaustavila tudi v tamkajšnjem muzeju, nato pa odšla na srečanje z društvi, ki delujejo v občinah Doberdob, Ronke in Tržič: Kulturno društvo Jezero, Slovensko kulturno društvo Hrast, Amatersko športno društvo Mladost, Otroški pevski zbor Veseljaki, Amatersko športno društvo Kremenjak, Slovensko kulturno in rekreacijsko društvo Jadro, Ženski pevski zbor iz Ronk, Slovensko kulturno in športno rekreacijsko društvo Tržič, Mažoretke Doberdob, Društvo Dob in Združenje staršev Romjan. Številčnost društev, kot tudi njihova vsebinska raznolikost kažejo na živost slovenske skupnosti v Goriški pokrajini, hkrati pa se srečujejo z različnimi izzivi, ki so velikokrat pogojeni z odnosom širše skupnosti do slovenske manjšine. Vsekakor je prav pri vseh društvih ključni vidik ohranjanje in učenje slovenskega jezika ter njegova raba v vsakodnevnem življenju in ne zgolj znotraj učilnic ali društvenih prostorov.

Dneva, ki ju je ministrica preživela med Slovenci v Goriški pokrajini, sta bila zelo pomembna za vse prisotne, saj so izmenjali veliko zanimivih informacij in izkušenj. Mnogi so izražali veselje in hvaležnost, da je ministrica prišla mednje in si vzela tudi dovolj časa, na drugi strani pa je ministrica s sodelavci pridobila dodaten in tudi nov pogled na delo, življenje in mnoge izzive Slovencev, ki bivajo v Goriški pokrajini, kar bo zagotovo pripomoglo h kakovostnejšemu izvajanju nalog, ki jih opravlja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.