Skoči do osrednje vsebine

Minister Cigler Kralj: »Izboljšanje položaja delavcev cilj, h kateremu moramo stremeti«

Ključna naloga ELA je podpora institucijam EU in državam članicam pri izvajanju obsežne zakonodaje EU, ki ureja različne vidike mobilnosti delavcev.

Minister Janez Cigler Kralj se je danes kot predsedujoči Svetu EU udeležil slavnostnega odprtja prostorov Evropskega organa za delo (ELA) v Bratislavi. Ključna naloga ELA je podpora institucijam EU in državam članicam pri izvajanju obsežne zakonodaje EU, ki ureja različne vidike mobilnosti delavcev.

»Pri učinkovitem delovanju hitro spreminjajočega se trga dela bo imel ELA zelo pomembno vlogo, zlasti z vidika prihodnjih gibanj na področju mobilnosti delavcev,« je dejal minister Cigler Kralj in dodal, da je »zagotavljanje dobrega delovanja notranjega trga bistvo naše povezave«.

Slavnostnemu odprtju sedeža ELA so prisostvovali tudi najvišji politični predstavniki Slovaške, in sicer predsednik vlade Eduard Heger in minister za delo, socialne zadeve in družino Milan Krajniak, evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit ter izvršni direktor ELA Cosmin Boiangiu.

Sledila je konferenca, na kateri je sodeloval tudi minister Cigler Kralj. Skupaj z evropskim komisarjem Schmitom, francosko ministrico za delo, zaposlovanje in vključevanje Elisabeth Borne ter socialnimi partnerji je razpravljal o prihodnosti mobilnosti delovne sile in vlogi ELA. Minister Cigler Kralj je v svojem govoru opozoril na spremembe v prihodnosti dela in pri tem opozoril na tehnološke in demografske izzive, ki so lahko tudi priložnosti.

»Ena od osrednjih nalog politik na trgu dela bo predvsem predvidevanje in napovedovanje veščin, po katerih bo povpraševanje,« je dejal minister Cigler Kralj in zaključil, da »ko oblikujemo politike, mora biti izboljšanje položaja delavcev cilj, h kateremu moramo stremeti«.

Ob robu dogodka se je minister Cigler Kralj sestal s slovaškim ministrom za delo, socialne zadeve in družino Milanom Krajniakom.

Informacije za medije:
Več informacij glede obiska: Urška Pregl, uradna govorka MDDSZ, urska.pregl@gov.si, +386 30 462 041