Skoči do osrednje vsebine

Javne kulturne prireditve odslej le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči

Vlada je 5. novembra 2021 zaradi naglega slabšanja zdravstvenih razmer in s ciljem, da se zajezi širjenje nalezljive bolezni covid-19, zaostrila pogoje za izvajanje kulturnih dejavnosti.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je bil 6. novembra 2021 objavljen v Uradnem listu, določa, da se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči, pod pogojem, da je med obiskovalci zagotovljeno eno prosto sediščeStrežba ter uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena.

Obiskovalci javnih kulturnih prireditev in uporabniki drugih kulturnih storitev (knjižnice, muzeji, galerije itd.) ter osebe, ki delajo na področju kulturnih dejavnosti (delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost), morajo obvezno izpolnjevati pogoj PCT. Pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT morajo poleg dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT predložiti tudi osebni dokument. Osebam, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se ne dovoli uporaba storitev oziroma udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti. Osebam, ki so mlajše od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati. 

Uporaba zaščitnih mask je obvezna v vseh zaprtih javnih prostorih. Na odprtih javnih površinah pa je uporaba zaščitne maske obvezna takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, razen za člane istega gospodinjstva, če je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Dovoljena je uporaba le kirurških mask ali mask tipa FFP2. Uporaba zaščitne maske med drugim ni obvezna za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in otroke do dopolnjenega 6. leta.

Prav tako sta še vedno obvezna razkuževanje rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor in redno prezračevanje zaprtih javnih prostorov, v katerih se izvajajo kulturne dejavnosti. 

Veljavni pogoji in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti so objavljeni na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti.