Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. novembra 2021

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 10.32 sta se na cesti Sedraž–Govce v občini Laško zaradi vetra podrli drevesi. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sedraž so drevesi razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 8.22 je na Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, močan veter odkril del strehe na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Jezersko so streho pokrili.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.13 se je v bližini Zatolmina, občina Tolmin, pri hoji poškodovala planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin. Proti poškodovanki je poletela posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) – GRS na Brniku, vendar zaradi teme in močnega vetra so morali reševanje prekiniti. Tako so gorski reševalci poškodovanko na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli v dolino, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletela v Ajdovščino za prevoz obolele osebe v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Zaradi močnih sunkov burje helikopter ni mogel varno pristati, zato so reševalci službe NMP Ajdovščina z reševalnim vozilom obolelo osebo odpeljali na letališče v Postojno, kjer so jo predali dežurni ekipi HNMP. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so bili aktivirani za zavarovanje kraja pristanka helikopterja na letališču v Ajdovščini, gasilci PGD Postojna pa so na letališču v Postojni, zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu obolele osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 0.54 je na Belokranjski cesti v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s ceste, trčilo v tovorno vozilo ter drevo in po večkratnem prevračanju obstalo na boku na travniku. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika in ga prenesli do reševalnega vozila. Z absorbentom so posuli po izteklih motornih tekočinah, postavili vozilo na kolesa in pomagali avtovleki. Kljub hitri intervenciji reševalcev NMP Novo mesto je oseba umrla na kraju dogodka.

Ob 19.32 se je na Belokranjski cesti v Novem mestu osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa. Reševalci NMP Novo mesto so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 16.58 je v kompleksu Bernardin, občina Piran, gorela zunanja enota klime na enem od hotelov. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran so na lokaciji so ugotovili, da so klimo, ki je popolnoma zgorela, pogasili prisotni že pred prihodom gasilcev.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.14 se je v Dimičevi ulici v Ljubljani močno kadilo iz poslovnega objekta. Kadilo se je iz grelne naprave, čeprav je bilo stikalo te naravnano na "izklop". Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so napravo iznesli iz objekta ter zadimljene prostore nadtlačno prezračili.

Ob 20.17 je na Trstenjakovi ulici v Ljubljani zagorelo ostrešje večnadstropnega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tomačevo-Jarše, Ježica, Ljubljana-Šentvid, Zgornja Šiška in GB Ljubljana so odstranili okoli 150 kvadratnih metrov bakrene kritine, da so lahko pogasili goreč del lesene konstrukcije in izolacijo. Na kraju je bila prisotna policija in delavec elektro Ljubljana, ki je v zgornjem nadstropju izklopil elektriko.

Izpostava Maribor

Ob 9.16 je na Zrkovski cesti v Mariboru zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so rešili tri osebe iz zgornjih nadstropij, požar pogasili, iznesli poškodovano opremo iz kurilnice, prezračili celotno hišo, preverili prisotnost nevarnih plinov in do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili prvo pomoč osebi, ki se je poškodovala pri gašenju požara. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor, na kraju pa so pregledali še dve osebi. Na požarišču je bila prisotna tudi Policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.14 je v Brjah, občina Ajdovščina, gorel pomožni kmetijski objekt. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 21.18 so se na Kolodvorski cesti v Pivki vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pivka so goreče saje pogasili, dimnik deloma očistili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 20.30 je v naselju Zgornje Jablane, občina Kidričevo, zagorel zapuščen stanovanjski objekt. Požar so pogasili gasilci PGD Jablane, Talum Kidričevo, Šikole, Pleterje, Lovrenc na Dravskem polju, Mihovce-Dragonja vas in Starošince.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.07 je v Razorih, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili že domači pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Dobrova in Podsmreka so uničeno vozilo ohladili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.47 je na Nazorjevem trgu v Kopru gorelo suho listje. Požar sta policista pred prihodom gasilcem omejila, gasilci JZ GB Koper pa so ga dokončno pogasili. Zgorelo je približno tri kvadratne metre odpadnega listja.

Izpostava Postojna

Ob 21.29 je na Titovem trgu v Postojni zagorel kup listja. Požar, ki je deloma poškodoval tudi igrala, so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.11 je v Ulici Malči Beličeve v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič. Zabojnik je uničen.

Ob 16.35 je na Slovenski cesti v Ljubljani gorela vsebina koša za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 1.48 so v Stantetovi ulici v Mariboru zagoreli trije komunalni zabojniki za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Dva zabojnika sta popolnoma zgorela, en pa je poškodovan.

 

Eksplozije

Izpostava Trbovlje

Ob 17.18 je na Gimnazijski cesti v Trbovljah prišlo do eksplozije manjše jeklenke plina na balkonu večstanovanjske stavbe, pri čemer je bila poškodovana ena oseba. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in očistili prometne površine v okolici stavbe. Poškodovana oseba je pomoč poiskala v urgentnem centru Trbovlje. Na kraju je bila prisotna patrulja policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 19.28 je bil na Cesti na Dobrovo v Celju zaznan vonj po plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka ter skupaj z upravljalcem plinskega omrežja opravili meritve plina v objektu in okolici. Gasilci so na objektu preventivno zaprli dovod plina do testa tesnosti inštalacij, katero bo izvedlo pristojno podjetje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 je pohodnik v bližini vasi Kostanjevica na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe iz obdobij prve in druge svetovne vojne, v skupni masi 194 kg, odstranila in shranila na varno

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.43 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili sedem ujetih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 1.00 so v naselju Grabče, občina Gorje, gasilci PGD Bled nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.45 je v Kovači vasi, občina Slovenska Bistrica, občan v zapuščenem vodnjaku našel poginulo žival. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so s tehničnim posegom izvlekli živalski kadaver. O dogodku je bila obveščena Veterinarska higienska služba, ki bo prevzela kadaver.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.57 je v bloku na Postaji, občina Tolmin, starejša oseba padla z vozička in potrebovala pomoč. Gasilci PGD Most na Soči so jo dvignili in posedli na voziček.

Ob 17.13 so v Kosovelovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 21.34 so na Kidričevi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/