Skoči do osrednje vsebine

Slovenija piha 0,0 – koncert Policijskega orkestra z gostom v zahvalo vsem, ki vozijo 0,0

Ker alkohol ne spada v cestni promet, Ministrstvo za zdravje skupaj s Policijo in v okviru nacionalne preventivne akcije Alkohol, ki jo koordinira Agencija za varnost v prometu, letos že šestič zapored voznike na cestah opozarja o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Zato med 5. in 14. novembrom izvajamo akcijo Slovenija piha 0,0, ko bodo policisti nadzirali vsebnost alkohola v izdihanem zraku voznikov, in 27. novembra s tradicionalnim koncertom Policijskega orkestra z gostom Tilnom Artačem nagrajujemo 0,0 voznike.

Novembrski čas okoli Martinovega je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Da bi bile naše ceste varnejše za vse prometne udeležence, letos že šestič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočamo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

Policisti bodo med 5. in 14. novembrom tudi tokrat poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov oziroma vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo ob kontroli napihali 0,0, pa bodo v zahvalo za odgovorno vožnjo prejeli poseben letak kot vstopnico za poseben koncert Policijskega orkestra z odličnim gostom Tilnom Artačem. Na pozitiven in zabaven način nam bo gost predal sporočilo, da se nam splača biti odgovoren voznik, zase in za vse udeležence v prometu.  

Koncert bo v soboto, 27. novembra 2021 ob 20h. Predvajan bo preko spleta, zato si ga bodo vozniki lahko ogledali skupaj s člani istega gospodinjstva iz domačega naslonjača.

Vstopnica za koncert vsebuje QR kodo (e-kodo) za dostop do internetnega naslova, na katerem se bo izvajal koncert. Druga možnost za dostop do koncerta in natančnejša navodila o postopku dostopa pa so zapisana na spletni strani nulanula.si, ki deluje v času akcije Slovenija piha 0,0. Treznim voznikom, ki ne bodo udeleženi v preverjanju alkoholiziranosti na terenu, je tam na voljo spletni alko-test  in seveda nagrada, vstopnica za koncert.

Koncert je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, trezno in vozijo 0,0. Alkohol in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna; ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, po obdobjih pa v času martinovega in v decembrskih veselih dnevih.  Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče. 

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in iz nje načrtujte v naprej. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Slovenija piha 0,0!