Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin z vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes sestal z vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše. Minister Tonin je uvodoma izpostavil razmere na Zahodnem Balkanu, kjer je poročal o svojem nedavnem obisku v Severni Makedoniji, kjer se je udeležil sestanka ministrov Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope.

Pojasnil je, da so politične in varnostne razmere v regiji zahtevne, zato je posebej pomembno, da ohranimo Zahodni Balkan visoko na politični agendi EU.

Posebej je poudaril pomen, ki ga daje slovensko predsedovanje državam regije pri vključevanju v evropske in evro-atlantske integracije, kar je bilo potrjeno z organizacijo neformalnega Vrha 6. oktobra, ki je prinesel določene konkretne rezultate, kot je na primer sprejetje gospodarskega in naložbenega načrta v višini 30 milijard evrov.

Minister Tonin je izpostavil tudi odlične dvostranske odnose s Severno Makedonijo na področju obrambe in civilne zaščite, ki jih želimo še dodatno nadgraditi z vzpostavitvijo programa »Berovo«. V okviru tega programa bo Slovenija letno usposabljala več kot 40 gasilcev iz Severne Makedonije v Gasilski šoli na Igu. Minister Tonin in vodja predstavništva EK dr. Jerneja Jug Jerše sta se pogovarjala tudi o možnostih sofinanciranja programa.  Jug Jerše je izpostavila tudi napovedan obisk komisarja Janeza Lenarčiča v naslednjem tednu v Sloveniji, ki bo predstavljal dobro priložnost predstavitev predloga programa.

V nadaljevanju je bila tema pogovorov tudi oblikovanje procesa Strateškega kompasa, kjer je bilo izpostavljeno, da države članice pričakujemo čimprejšnjo objavo osnutka dokumenta, ki bo podlaga za razpravo ministrov za obrambo EU 15. in 16. novembra 2021 v Bruslju. Slovenija je v času predsedovanja organizirala serijo dogodkov na temo Strateškega kompasa in podprla številne miselne dokumente, ki so odražale naše prioritete. Po predvidevanjih naj bi bil eden glavnih rezultatov, predvidenih s Strateškim kompasom, oblikovanje hitrih odzivnih sil. Slovenija je 21. oktobra 2021 skupaj z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) organizirala ministrski seminar v Bruslju na temo Strateškega kompasa, kjer je bilo doseženo splošno strinjanje na ravni držav članic, da se moramo izogibati oblikovanju novih paralelnih struktur, ampak bi morali delati na preoblikovanju in izboljšanju obstoječih EU bojnih skupin, ki niso bile nikoli aktivirane.

Minister in gostja v sprejemnici pred pogovori. V ozadju zastavi Slovenije in EU.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes sestal z vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS