Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič in rektor ljubljanske univerze prof. dr. Gregor Majdič enotno: “V Sloveniji imamo mnogo talentov, ki pa jih moramo za vsako ceno ohraniti doma.”

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je danes na Univerzi v Ljubljani srečal z rektorjem prof. dr. Gregorjem Majdičem. Sogovornika sta govorila o izzivih in prednostnih slovenskega študijskega procesa, predvsem na področju naravoslovnih in tehničnih znanj.

Ministra Marka Borisa Andrijaniča je danes na vljudnostnem srečanju sprejel ljubljanski rektor prof. dr. Gregor Majdič. Minister za digitalno preobrazbo je rektorju predstavil zdajšnje delo Službe vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Med zastavljenimi nalogami nove vladne službe je poudaril uveljavitev digitalnega bona za vseživljenjsko učenje, ki bo vpeljan v prihodnjem letu, in vzpostavitev mednarodnega inštituta za uporabno umetno inteligenco.

Ena osrednjih tem, o katerih sta razpravljala sogovornika, je bilo spodbujanje interdisciplinarnih in internacionalnih programov na naši največji univerzi. Ob tem je minister Andrijanič poudaril, da je treba znanost aktivneje povezati s podjetnostjo, kar bo zagotovilo za pospešitev inovacij in zagonskih podjetij pri nas. Prof. dr. Majdič je dodal, da je ob financiranju projektov s področja razvoja in raziskav ključen nadzor nad porabljenimi sredstvi.

Tako minister kot rektor se zavedata, da v Sloveniji še nismo izkoristili vseh potencialov za privabljanje IKT-strokovnjakov nazaj v domovino, hkrati pa se soočamo z izzivom, kako talente, ki jih izobrazimo doma, tu tudi zadržati.

Minister Mark Boris Andrijanič je poudaril, da v Sloveniji žal zaostajamo za drugimi razvitejšimi državami glede poučevanja digitalnih veščin v osnovnih in srednjih šolah. Tudi rektor je prepričan, da je treba osnove in logiko IT-vsebin, kot je programiranje, čim prej vnesti v naš učni program.

Ob zaključku sta se Mark Boris Andrijanič in prof. dr. Gregor Majdič zavzela za dobro in aktivnejše sodelovanje med Univerzo v Ljubljani in Strateškim svetom za digitalizacijo.