Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri o prihodnosti ekonomskega upravljanja, okrevanju in gibanju cen energije

Minister za finance mag. Andrej Šircelj bo v torek, 9. novembra, v Bruslju vodil zasedanje Sveta za ekonomske in finančne zadeve.

Ministri bodo srečanje začeli z razpravo o svežnju zakonodajnih predlogov za uvedbo mednarodnih bančnih standardov (Basel III). Nadaljevali bodo z razpravo o prihodnosti ekonomskega upravljanja. Evropska komisija je 19. oktobra znova začela razpravo o okviru ekonomskega upravljanja in s tem tudi izvajanja fiskalnih pravil, ki je bilo zaradi krize začasno prilagojeno. Na podlagi sporočila Evropske komisije je predvidena izmenjava mnenj. Prav tako bodo ministri izmenjali mnenja o okrevanju v Evropi in o financiranju instrumenta NextGenerationEU. Razpravljali bodo tudi o gibanju cen energentov in njegovih posledicah.

Na novembrskem zasedanju je predvideno sprejetje sklepov o prihodnosti evropskega semestra s poudarkom na izvajanju  mehanizma za okrevanje in odpornost ter sprejetje sklepov o statistiki EU.

Predsedstvo in Evropska komisija bosta ministrom predstavila poročilo o srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 in letnih zasedanjih Mednarodnega denarnega sklada, ki so potekala oktobra, ministri pa se bodo seznanili tudi z letnim poročilom Evropskega računskega sodišča o izvajanju proračuna EU za finančno leto 2020.

Pred začetkom zasedanja bo potekal letni ministrski dialog s predstavniki držav Evropskega združenja za prosto trgovino. Ministri bodo izmenjali mnenja o priložnostih in izzivih gospodarskega okrevanja po pandemiji.

Dan pred zasedanjem Sveta za ekonomske in finančne zadeve, v ponedeljek, 8. novembra, bo minister mag. Šircelj vodil makroekonomski dialog. Na makroekonomskem dialogu bodo socialni partnerji s trenutnim predsedstvom, prihodnjima predsedstvoma, Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in predsednikom Evroskupine izmenjali mnenja o gospodarskih napovedih. Posebna tema bo digitalna preobrazba in vpliv digitalizacije na trg dela.