Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. novembra 2021.

Visoko plimovanje morja

Ob 6.56 je morje v Piranu pričelo poplavljati najnižje dele obale. Ob 7.49 je bila zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra prožena sirena javnega alarmiranja z znakom - opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje, Punto ter predel pri fakulteti za podjetništvo.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 8.46 so na Trubarjevi cesti v Laškem gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško odstranili vetrno obrobo z objekta, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 7.02 se je na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah, v bližini avtobusne postaje, podrlo drevo na cestišče. Odstranili so ga gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice.

Ob 8.55 sta se v naselju Nomenj v občini Bohinj čez cesto podrli drevesi. Odstranili so ju gasilci PGD Nomenj.

Ob 16.53 so na Zgornjem Jezerskem v občini Jezersko gasilci PGD Jezersko pokrili nazaj del strehe, ki jo je razkril močan sunek vetra.

Izpostava Maribor

Ob 12.31 se je pred ribogojnico Frangež v Smolniku v občini Ruše na cestišče podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Smolnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 so v naselju Čezsoča v občini Bovec gasilci PGD Bovec prekrili del strehe, ki jo je v jutranjih urah odkril močan sunek vetra.

Ob 16.54 so na cesti Grahovo ob Bači–Spodnje Bukovo, občina Tolmin, gasilci PGD Grahovo ob Bači razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.29 se je na cesto Mošenik–Sava, občina Zagorje ob Savi, drevo podrlo na lokalno cesto. Gasilci PGD Šentlambert so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 11.09 je v Češnjici, občina Železniki, nenadoma obolela starejša oseba. Gasilci PGD Železniki so oboleli osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.02 je na avtocesti Tepanje–Dramlje v občini Slovenske Konjice osebno vozilo trčilo v vozilo vzdrževalcev. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlito olje na cestišču. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.39 se je pri razcepu Zadobrova, med vzhodno in severno obvoznico na streho prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite tekočine, odklopili akumulator in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP.

Ob 12.17 je na avtocesti Blagovica–Lukovica, občina Lukovica, kombinirano vozilo trčilo v stoječe tovorno vozilo na odstavnem pasu. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe ter posuli iztekle tekočine. V prometni nesreči je umrla ena oseba. Avtocesta v smeri proti Ljubljani je bila zaprta, obvoz je bil urejen po lokalni cesti.

Ob 16.28 sta v križišču Topniške in Dunajske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter pometli cestišče. Reševalci NMP Ljubljana so v bolnišnico prepeljali dve lažje poškodovani osebi.

Ob 19.22 so v naselju Podgorica, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.47 sta na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi, občina Muta, trčili tovorno in kombinirano vozilo. Posredovali so poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, prečrpali nafto iz poškodovanega rezervoarja, očistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo ter jo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.04 je na Vodiški cesti v Vodicah gorela elektro omarica na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Vodice so požar pogasili. Posredovali so tudi dežurni delavci Elektra.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 1.03 je na avtocesti Postojna–Unec, občina Postojna, na bencinski črpalki zagorelo osebno vozilo. Delavci na črpalki in voznik avtomobila so že pred prihodom gasilcev omejili požar. Gasilci PGD Postojna so požar pogasili in pregledali vozilo s termo kamero, kraj dogodka so prometno zavarovali in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.22 je na Pokopališki cesti v Velenju na pokopališču zagorela živa meja na dolžini štirih metrov. Požar so začeli gasiti občani. Gasilci PGD Pesje so pogasili požar in preventivno pregledali okolico.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 14.48 so na reki Dravi na območju hidroelektrarne Mariborski otok v Kamnici, občina Maribor, opazili večji madež neznanega izvora. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so opravili hitri test vzorca odvzete snovi, s čolnom iskali izvor onesnaženja in pregledali večje območje vodne gladine in obrežja. Aktivirana sta bila pripadnika Mobilne enote ekološkega laboratorija Mobilna enota ekološkega laboratorija (MEEL), ki sta vzela vzorce madeža. O dogodku je bilo obveščeno tudi vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.43 je v Kanalskem Lomu, občina Tolmin, občan v naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta identificirala in odstranila topovsko granato italijanske izdelave in dve topovski granati avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne v skupni masi 25,2 kilogramov. Nevarne najdbe sta do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ptuj

Ob 9.07 je na področju Brega, občina Majšperk, zaradi okvare na omrežju 1670 odjemalcev ostalo brez elektrike. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.01 so na Velenjski cesti v Žalcu gasilci PGD Žalec nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu nepokretne občanke do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 19.59 je na Sončni poti v Portorožu puščala voda iz podzemnega hidranta. Gasilci JZ GB Koper so zaprli ventil hidranta in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 8.09 so v Ulici Veljka Vlahovića v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala starejša onemogla oseba. Po vstopu so osebo predali v oskrbo reševalcem NMP Maribor.

Ob 12.27 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/